Бадњевац: Прва соларна топлана у Србији

М. Луковић

уторак, 07. 01. 2014. у 22:05

Бадњевац: Прва соларна топлана у Србији
Научник из Крагујевца направио прву еколошку соларну топлану у Србији. Др Петровић направио и мини концентратор за снабдевање топлом водом

КРАГУЈЕВАЦ - Прво постројење соларне топлане, инсталирано у Бадњевцу, код Крагујевца, почиње са радом идуће грејне сезоне. Реч је о јединственом пројекту, изуму др Владана Петровића, научника из Крагујевца, где се сунчева енергија, преко огледала, акумулира помоћу масе од природних материјала, чији је састав засад тајна. То постројење, каже научник, приозводи енергију - за будућност.

Помало, бар лаику, чудно постројење, некадашњи професор на овдашњем Машинском факултету и шеф развоја у немачком концерну "Круп", направио је у свом дворишту у родном Бадњевцу. Тврди да је реч о прототипу соларне топлане и пројекту који је дупло јефтинији, а истовремено дупло ефикаснији од сличних пројеката у свету.

Овај пројекат је и у ПКС оцењен као "велики продор на пољу енергетске ефикасности и успешног коришћења обновљивих извора енергије".

Како појашњавају, постојећи соларни системи задовољавају трећину потреба за овом енергијом, јер сунце у просеку сија осам сати дневно. Како би компаније које се тиме баве надоместиле разлику од шеснаест часова дневно, поред соларних постројења имају погоне, односно, акумулаторе који раде на гас, или уз помоћ неких других енергената. У овом делу, пројекат др Петровића је знатно јефтинији и ефикаснији.

- Сунчеву енергију сакупља акумулатор у чијем саставу је природна маса, али тај састав не могу да откријем - каже др Петровић. - Реч је о јефтиној маси, од природних материјала.

Он појашњава да енергија добијена соларним путем, помоћу акумулатора који раде, рецимо, у Америци, Шпанији, кошта 130 евра по киловат-часу, док би према његовом пројекту, то износило свега 0,2 евра по киловат-часу енергије.

У Бадњевцу је инсталирао "тањир", пречника 13 метара, који се окреће према сунцу. Тако сакупљена сунчева енергија акумулира се у повећем постројењу и ту може да се "чува" и користи током целе године, свих 365 дана.

ПОМОГЛИ ЕНГЛЕЗИ ПРОЈЕКТ који је у Бадњевцу реализовао др Владан Петровић, помогли су и Енглези. Они су, каже он, финансирали изградњу постројења по његовој идеји. Додаје да ће ово постројење, у почетку, грејати само његову кућу. Тврди и да би постројење изграђено у Бадњевцу могло да греје око 2.210 станова.

Он сматра да би његов пројекат знатно побољшао и привредни у слику Србије, јер би производњом таквих концентратора, лаички речено тањира, и акумулатора од природне масе, фирме које би се прихватиле тог посла, могле да имају монопол у цени на светском нивоу. Могло би, тврди, да се запосли и велики број радника на производњи оваквих система. С друге стране, јефтина и чиста енергија добијена на овај начин имала би примену у домаћој привреди.

Наиме, др Петровић је направио и прототип мини концентратора, пречника два метра. Овај систем, каже, засад "производи" топлу воду коју чува 24 сата, без додатних извора енергије. Исто постројење може да производи пару високог притиска за хемијску индустрију или неку другу привредну грану.

За његову идеју, бар засад, није било конкретних предлога из Србије, иако је, како каже, спреман да је уступи домаћој индустрији уз минималну накнаду. Знатно јасније је интересовање из света, пре свега енглеских бизнисмена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Miro Markovic

08.01.2014. 00:40

Miro. Markovic. Sa moje strane, uz povrsno poznavanje ove tehnike, ali duboko razumevanje za potrebom koriscenja obnovljive energije, saljem ovom vrednom i umnom stvaraocu moje najiskrenije cestitke. Samo oni koji stvaraju znaju koliko znanja, strpljenja, i truda treba uloziti da bi se nesto zamislilo, projektovalo, i na kraju podiglo i pustilo u rad. Za nas obicne i skromne ljude ovo je prava genijalnost coveka mislioca i Bozji dar. Skidam svoju kapu u znak posotvanja.

Mirko

08.01.2014. 09:05

Profesor Petrovic je ovim pronalaskom ponudio resenje da sve toplane u Srbiji predju na ovaj sistem grejanja sto bi kostalo koliko se secam oko 100 miliona evra ali bi se zato ustedele milijarde za gas i nije receno da je profesorov akumulator u stanju da cuva toplotnu energiju 6 meseci znaci ceo zimski period ali gde bi se onda denula tolika partijska vojska iz srpskih toplana. Dobijao je blanko cekove od svedskih firmi da im proda tehnologiju, odnos maticne zemlje je u najmanju ruku sraman.

Aleksandar

08.04.2014. 15:35

Eh,kada bismo znali da cenimo nase znanje i umece,a manje bili sujetni i uz to bili vise za opsti interes gde bi nam bio kraj, draga Srbijo.