Нови Сад: Велика свечаност поводом ослобођења града

Ђ. Вукмировић

субота, 09. 11. 2013. у 09:01

Нови Сад: Велика свечаност поводом ослобођења града
Данас велика свечаност поводом 95. годишњице ослобођења града у Првом светском рату. Реплика бронзаног барељефа, који су уништиле усташе, поново на Београдској капији
НА Београдској капији у Петроварадину данас ће поново засијати бронзани барељеф величине 3,2 х 1,5 метара, посвећен ослободиоцима Новог Сада у Првом светском рату. Повод за његово обнављање је 95. годишњица ослобођења града у Првом светском рату којим је, из темеља промењена и целокупна историја Српске Атине.

- Нови Сад је тог 9. новембра први пут у својој историји постао слободан град - каже Миланка Бркић, члан Градског већа задужена за културу. - Стога смо, својевремено, и покренули иницијативу да се спомен-

-плоча ослободиоцима врати на Београдску капију. Она ће управо данас бити откривена и позивамо све грађане да у 13 часова присуствују том узвишеном чину, односно централној свечаности која ће код капије бити одржана.

У оквиру свечаности, нови барељеф, идентичан оном који је ту постављен 9. новембра 1938, о 20. годишњици ослобођења, биће и освештан. Стари су, иначе, већ у априлу 1941, кад је Срем ушао у састав Павелићеве НДХ, као увод у крваво дивљање које је, практично, трајало током свих ратних година, усташе одмах скинуле и уништиле.

Данашња свечаност ће, иначе, бити баш импресивна: на говоре којима су српске ослободиоце дочекала двојица најистакнутијих националних радника тог доба, Јаша Томић и Игњат Павлас, подсетиће новосадски глумци, а чуће се и шта је 9. новембра 1918. године изговорио мајор Војислав Бугарски, који је био на челу делова Прве армије која је под командом војводе Петра Бојовића, победоносно, умарширала у Нови Сад.

По завршетку свечаности колона, коју ће предводити коњаник у униформи ослободилачке српске војске и у којој ће бити један ешелон и војни оркестар Гарде Војске Србије, те три ешелона њене Прве бригаде, кроз Београдску капију и преко Варадинског моста, маршираће до Дома војске. Ту ће, као круну свечаности, припадници Гарде одржати егзерцир.

И ТЕКСТ ИСТИ

НА новом барељефу биће и текст идентичан оном који је био на првобитном и који гласи:

Деветог новембра 1918. године, за време Краља Петра И Великог ослободиоца, а под врховном командом престолонаследника регента Александра, кроз ову капију прођоше први одреди победоносне српске војске, доносећи слободу Војводини.“

ОБНАВЛјАЈУ И ГРОБЛјА

ЧЛАН Организационог одбора обележевања годишњице Драго Нјегован најављује да поновно постављање бронзаног барељефа није и једино одуживање дуга ослободиоцима из Првог светског рата.

- Град настоји да обнови и руско гробље на Транджаменту, као и француско војно гробље које је, нажалост, одавно запостављено - прецизирао је Нјегован.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Doca

09.11.2013. 10:14

Konačno da se vidi da je Novi Sad i Vojvodina sastavni deo Srbije i da neko brine o tome. Makar i po nekim simbolima, mada se trenutno mnogo toga radi i suštinski. Dosta nam je deljenja. Srbija sa sadašnjom vlašću, posle dugog niza godina loše vladavine, stvarno pokazuje načine i želju da opstane kao jedinstvena teritorija.

rus

09.11.2013. 12:35

slava oslobodilackoj vojsci Srbija je danas okupirana zemlja zivim za dan kada ce ponovo biti oslobodjena

potomak solunaca

09.11.2013. 13:35

Hvala velikanima Prvog svetskog rata na pozrtvovanosti i hrabrosti, a pre svega na vizionarstvu i nesebicnosti. Konacno su ponovo priznati i u Novom Sadu, vraceni poput feniksa iz pepela. Bravo Novosadjani na izboru ocito pravih predstavnika u Upravi Grada Novog Sada!

potomak solunaca

09.11.2013. 13:58

Tako to rade celnici Novog Sada - ne zaboravljaju proslost a misle i na buducnost!

Doca

09.11.2013. 20:30

@potomak solunaca - Коначно у Граду имамо власт која све третира подједнако. Не праве се разлике ни по ком основу. Таква власт управо осликава наш мултинационални и мултикултурални Град.

Saracen

09.11.2013. 15:18

Pohvale gradskim čelnicim na organizaciji ove svečanosti,lepo da se neko setio ovog važnog datuma u istoriji Novog Sada.Lepa svečanost,poučna i dokaz da naša istorija ne počinje 1945.

filip

09.11.2013. 18:33

Tako to rade celnici grada Novog Sada - brinu i obelezavaju istoriju i vazne datume nasega grada!!

Normalna Srbija

09.11.2013. 19:27

“Mojim div-junacima neustrašivim i vernim, koji grudima svojim otvoriše vrata slobodi i ostadoše ovde kao večni stražari na pragu otadžbine.” Aleksandar I Karadjordjević

Milka

09.11.2013. 20:49

Fantasticna manifestacija, da se nikada ne zaborave oni koji su svoje zivote dali za nasu slobodu u svim prethodnim ratovima, bilo je predivno, narocito mi se dopala garda Vojske Srbije i konjanik u uniformi iz Prvog svetskog rata,koji je predvodio kolonu vojske na belom konju

Doca

09.11.2013. 23:10

Posle ove današnje manifestacije čast mi je što živim u Novom Sadu i što imamo ovakvu gradsku vlast na čelu sa Gradonačelnikom M. Vučevićem. Dobra organizacija i predivan prikaz istorijkih dešavanja. Svaka čast na ovome. Omogućili ste nam da se posle dugo vremena prisetimo, na jedan vrlo realističan način, zbivanja iz tog značajnog perioda za sve nas.

Aleksandar

10.11.2013. 09:36

"Oni koji zaboravljaju istoriju, osuđeni su da je ponavljaju." George Santayana