Уручена највиша признања Новог Сада

Ђ. ВУКМИРОВИЋ

23. 10. 2013. у 22:22

Уручена највиша признања Новог Сада
У свечаној сали Градске куће у среду свечано уручена највиша признања Новог Сада за 2013. годину. Лауреати Павле Будаков, Слободан Јовановић, Хаджи Зоран Лазин и центар за младе "Таргет"

У АТМОСФЕРИ заиста примереној том узвишеном чину, у свечаној сали Градске куће у среду су уручена највиша градска признања за ову годину. Октобарске награде примили су проф. др Павле Будаков и Центар за превенцију девијантног понашања код младих "Таргет", а Новембарске повеље Слободан Јовановић и Хаджи Зоран Лазин.

- Више је од части и, истовремено, огромна обавеза стајати данас овде, с највишим признањем града у којем и за који живимо - рекао је, уз речи захвалности у име награђених, Будаков. - Много је људи који су ове награде такође заслужили, много је оних који су, пратећи нас, допринели да их добијемо баш ми и свима бескрајно хвала.

Нјему, Јовановићу, Лазину и Биљани Кикић Грујић, која је на челу центра "Таргет", награде су уручили председник Скупштине града проф. др Синиша Севић и градоначелник Милош Вучевић.

- Најдубљи наклон вама који сте, својом креативношћу, истрајношћу и посвећеношћу, остварили значајне резултате и дали изузетан допринос свом граду - рекао је, обраћајући се лауреатима, градоначелник Вучевић. - Верујем да ћете сви, и убудуће, бити најбољи амбасадори Новог Сада.

ВЕНЦИ ЗА ОСЛОБОДИОЦЕ ПОВОДОМ 23. октобра, Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, градоначелник Вучевић и председник Скупштине Севић су на Ченеју положили венце на споменик Новосадском партизанском одреду. Уз њих, венце су положили и представници СУБНОР, Војске Србије и Савеза резервних војних старешина.

Октобарска награда је, да подсетимо, установљена поводом 23. октобра 1944. године, када су партизанске јединице Нови Сад ослободиле од мађарских фашиста. С друге стране, Новембарска повеља је својеврстан омаж за два изузетна догађаја из новембра 1918: 9. новембар када су јединице српске краљевске војске, којима је командовао војвода Петар Бојовић, победоносно умарширале у град, односно 25. новембар, дан одржавања Велике народне скупштине на којој су представници Бачке, Баната и Барање, једногласно, донели одлуку о припајању Краљевини Србији.

- Заједнички именитељ свих тих догађаја и свих тих датума јесте слобода - нагласио је Вучевић. - Стога и данас, али не само данас, себи морамо да поставимо питање: јесмо ли достојни предака који су нам, жртвујући себе, ту слободу доносили? Свако такво преиспитивање ће нам рећи како треба да деламо и којим путем да идемо. ПРОФ. ДР ПАВЛЕ БУДАКОВ

ПРОФ. др Павле Будаков (68) се, као редовни професор Медицинског факултета, истраживачко-научним радом у области патологије успешно бавио деценијама. Декан факултета био је од 1992. до 2000. и одлучујуће допринео да се на њему отвори Одсек за фармацију. Био је и иницијатор и организатор студија на енглеском језику. Захваљујући томе, дошло је више стотина страних студената, пре свега из Грчке.

ЦЕНТАР "ТАРГЕТ" ЦЕНТАР "Таргет" основан је 2009, као одговор на све учесталије случајеве насиља и злостављања деце и младих, посебно путем информационо-комуникацијских технологија. На челу му је криминолог Биљана Кикић Грујић. За резултате у тој области је 2012. у Бриселу добио похвалу Светске безбедносне агенције. За Октобарску награду предложило га је више новосадских школа.

СЛОБОДАН ЈОВАНОВИЋ

СЛОБОДАН Јовановић (37) пример је како се, надљудском снагом и посвећеношћу, лична трагедија која би сломила већину људи може претворити у делање на свеопшту корист. Нјегова ћерка Марија (8) је у јуну 2010. у Старим Лединцима сексуално злостављана и убијена, а он је смогао снаге да оснује фонд с њеним именом и избори се за доношење закона који се, неупоредиво ригорозније него до сада, бори против педофилије.

ХАДЖИ ЗОРАН ЛАЗИН

ПУБЛИЦИСТА Хаджи Зоран Лазин (60) награђен је за изузетан допринос истраживању живота и дела најистакнутијих личности српске културе, пре свих Јована Стерије Поповића и Лазе Костића. То је изродило низ књига као што су "Стерија феномен времена", "Векотрај Лазе Костића", "Шекспир и Костић у вароши новосадској", "Мали помен на великог глумца Лазу Телечког"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације