СРБИЈА је у обавези да најкасније за годину дана донесе механизме у циљу испитивања нерасветљених случајева нестанака беба у породилиштима, за које су њихови родитељи уверени да су украдене и продате. Овакав налог пристигао је из Европског суда за људска права у Стразбуру, који је правоснажно потврдио своју пресуду из марта у корист Зорице Јовановић из Баточине. Овој мајци држава није успела да пружи уверљиве информације шта се десило с њеном бебом, рођеном 1983. године у Ћуприји.

У Стразбуру је одбијен захтев Србије да Велико веће Суда за људска права размотри ранију одлуку, а начин на који ће наша држава да реши све појединачне случајеве несталих беба оцениће - Комитет министара Савета Европе.

ЗАХТЕВИ ЗОРИЦА Јовановић је у својој тужби затражила да се Србији наложи да открије податке о усвајању деце преко матичних служби и центара за социјални рад. И да се због несталих беба отворе све архиве болница, полиције, служби безбедности.

Ова афера до сада у Србији није могла да се разреши, а минуле деценије државне институције су се поигравале са сумњичавим родитељима, који су схватили да нема слуха за њихову агонију. До сада нису реализовани ни закључци скупштинског Анкетног одбора, који је требало да помогне у расветљавању случајева нестале деце из породилишта.

Први пут у историји српског парламентаризма, извештај овог одбора усвојен је једногласно јула 2006. године. Утврђен је предлог мера, који је подразумевао деблокаду рада МУП, тужилаштава и судова. Затражено је формирање посебних полицијских јединица, са задатком да испитају све случајеве нестанка беба и у року од три месеца поднесу извештај скупштинском Одбору за безбедност, као и да убудуће све случајеве овакве врсте воде Специјални суд и Специјално тужилаштво.

А у ишчекивању нових потеза државе, протекле седмице у Београду је основано Удружење родитеља несталих беба Србије, како би се стало на пут беби-трафикингу на нашем поднебљу.

ШОКАНТНЕ БРОЈКЕ ПРЕМА подацима Удружења родитеља несталих беба, на територији Србије у последњих 40 година украдено је више од 10.000 новорођенчади, односно више од 20 месечно. У тај криминал умешани су многи - од лекара, преко бабица и чистачица. Цене беба се крећу између 15.000 и 45.000 евра, а зависе од тога какву оцену дете добије на рођењу.

- Овај криминал може да се заустави само новим законом о украденим бебама, којим ће бити предвиђена и ДНК идентификација преминуле новорођенчади - каже, за „Новости“, председник удружења Владимир Чичаревић. - Да би се тај закон донео, неопходно је 30.000 потписа, чије прикупљање ускоро почиње у Београду и још пет градова у Србији.

Минуле деценије многи ојађени родитељи покушавали су на разне начине да открију праву истину о својим несталим бебама и убеде државу да материнство не застарева.

Упорни чланови београдске групе родитеља су, између осталог, установили да су бебе које су званично проглашаване мртвим, нестајале на путу од породилишта до гробља. Јер, преко две хиљаде сумњичавих родитеља су од београдских „Погребних услуга“ добили потврде да су њихове бебе - без белега на гробљу!