Кућа Милеве Марић Ајнштајн без обележја

И. БРЦАН

среда, 21. 08. 2013. у 08:01

Кућа Милеве Марић Ајнштајн без обележја
Изгледи да кућа Милеве Марић Ајнштајн у Кисачкој 20 ускоро буде обновљена и даље мали. Шест наследника велике научнице и њеног мужа Алберта расуто широм света

ОСИМ што величином од скоро 300 квадрата доминира Кисачком улицом, кућа на броју 20 ни по чему не одаје утисак да је баш ту, пре више од 100 година, живео најпознатији члан породице Марић, чувена математичарка Милева. Споменик културе није означен чак ни спомен-плочом, а новац за макар ово минимално обележје, ни ове године није обезбеђен.

Обнова куће је још на дугом штапу, јер се за то чека сагласност шест наследника Милеве и њеног много славнијег мужа Алберта Ајнштајна, који су законски власници куће, а који су, да случај буде још компликованији, раштркани свуд по свету.

- Још 2007. законски наследник куће, Бернард Цезар Ајнтшајн, унук Алберта Ајнштајна и Милеве Марић, посредством адвоката обратио се Граду Новом Саду изразивши спремност да тај објекат поклони Новосађанима, с тим да се у једној од просторија направи музеј посвећен његовим баби и деди - објашњавају за "Новости" у Градској кући.

Услов за то је био да се адаптација уради градским новцем, односно да Град преузме и финансирање одржавања те својеврсне спомен-собе. Овај наследник куће славних научника је, међутим, у међувремену преминуо и његов предлог није реализован.

БРИГА СТАНАРА ИАКО је пре седам година, као споменик културе, стављена под заштиту државе, о породичној кући Милеве Марић засада брину једино њени станари. Чине то скромно, у оквиру својих могућности и без икаквог наговештаја да би једног дана она могла постати споменик жени коју многи сматрају правим творцем теорије релативитета.

После тога, градска администрација се, писменим путем, обратила његовим наследницима и обавестила их о раније израженој Бернардовој вољи, замоливши их да се и сами изјасне по том предлогу. Одговори, међутим, до данас нису стигли.

- С обзиром на то, односно на чињеницу да Град није власник куће, нема ни законског основа да се то здање обнови, а свакако би требало - јасно је саопштила градска власт.

Мада је за то било најава, оронула кућа славне научнице ове године, нажалост, неће добити ни спомен-плочу, мада би тај потез град без већих препрека могао да реализује. О томе се, засад, речено нам је, само размишља, а одређене послове и око тог објекта обавља градски Завод за заштиту споменика културе.

- Наша стручна служба ради истраживање и евидентирање затеченог стања свих спомен-обележја на територији града - кажу у Заводу. - На основу добијених података и извршене ревизије сачиниће се програм приоритета, који ће бити унешен у програм за наредни период. Циљ је покретање иницијативе и обезбеђење средстава за обнову карактеристичних обележја, којим ће бити обухваћена и спомен-плоча на кући Милеве Марић.

ЗА ГАВРИЛА - ПРИВАТНО

У НОВОМ Саду је, недавно, покренута приватна иницијатива да се прикупи новац за обнову родне куће Гаврила Принципа у Грахову. Мада нема никакве везе са градским буджетом, ни она, наравно, није прошла без замерки, пре свега зато што је покретач заменик градоначелника Борко Илић, чија породица је, старином, из тог градића у БиХ. Илић за "Новости" каже да би исто учинио и за Милевину кућу, само да је решено питање власништва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације