ЗРЕНјАНИН - Настављају се игре око изградње фабрике воде у Зрењанину! Није само утисак, многи настоје да житеље града на Бегеју и даље преводе „жедне преко воде“!? Деценијама их, наиме, остављају без здраве пијаће воде, а због енормног присуства отровног арсена, вода из градског водовода решењем инспекције још 2004. забрањена је за пиће!

Бивша градска власт (предвођена коалицијом ДС - ЛСВ) успела је прошле године да спроведе тендер и пронађе фирму која је способна да реши проблем зрењанинске воде за пиће и изгради пречистаче, односно, фабрику воде. То је угледна немачка компанија „ВТИ Васертехника“ из Есена. Широм света примењују се њени пројекти за водоснабдевање, између осталих и у Москви, Бечу, Истанбулу, Варшави...

Новој власти (СНС - СПС), најблаже речено, не свиђа се пројект немачке фирме, а „минирала“ га је док је још била у опозицији. Сада све чини да одложи реализацију уговора, уз најмоћнији аргумент - да понуђени стандарди у пречишћавању не одговарају нашим прописима, него онима који важе за ЕУ! Мада је добијена и државна гаранција за кредит од 25,6 милиона евра, изградња фабрике воде је потпуно неизвесна. Коначну реч, најављено је из кабинета градоначелника Ивана Бошњака, даће одборници Скупштине града на првом јесењем заседању.

КОЧЕНјЕ ЗАШТО градска управа није на време послала захтев за кредитну гаранцију? Зашто досад једино из ЈКП „Водовод и канализација“ нису послати услови за пројектовање, који су затурени негде у фиоци техничког сектора? Из којих разлога су две презентације пројекта немачких стручњака готово скривене од јавности? Зато што неко намерно опструира изградњу фабрике воде - тврди Бјелогрлић.

У међувремену, „ВТИ Васертехника“ најављује да ће град на Бегеју ускоро добити чисту и здраву пијаћу воду захваљујући њеним технолошким решењима која су доказана на пилот-постројењу у Зрењанину. Немци поручују да је у току израда главног пројекта и очекују, да због значаја инвестиције за Зрењанин, неће бити уобичајених административних проблема око издавања грађевинске дозволе. Изградња фабрике воде могла би да почне до краја године, и буде завршена почетком 2016. - истиче „ВТИ Васертехника“.

Огласио се и Милорад Бјелогрлић, бивши дугогодишњи директор ЈКП „Водовод и канализација“, један од учесника у припреми тендера, који је у име града са немачком компанијом потписао уговор о изградњи фабрике воде.

- „Слабост“ овог тендера изгледа да почива на чињеници да се одређена неформална група људи не „препознаје“ у њему и да зато жели да прави неки нови... Тиме практично покушавају грађанима да ускрате најбоље и најбрже решење да добију здраву пијаћу воду - износи Бјелогрлић и пита да ли би уместо „познатих фушера Немаца“ прихватљивије било да фабрику гради нека корпорација са Кајманских острва!?

АРСЕН У ЦЕЛОЈ ПОКРАЈИНИ ИНЖЕНјЕР Перишић упозорио је председника Владе АПВ Бојана Пајтића на погубни утицај арсена у води за пиће у војвођанским градовима. Уместо дозвољених 0,010 милиграма по литру, у многим водоводима садржај арсена достиже и 0,300 мг/л! Морталитет од малигних тумора зато је у Војводини чак 24 одсто већи од истог у централној Србији, или 960 људи годишње више умре у АПВ због коришћења нездраве воде за пиће.

Ипак, у немачку стручност отворено је дирнуо експерт за технологију воде, доктор и инжењер Милорад Перишић, научни саветник из Београда. Тврди да је решење фирме из Есена по свим критеријумима - технолошким, економским и еколошким - неприхватљиво. Струка, инжењери са лиценцама који су једино надлежни да оцењују, немају услова да искажу свој суд - износи Перишић. Са скупа у Инжењерској комори, иначе, отворено је критикован пројекат из Есена. И, указано на студију експерата из другог немачког института за воду - из Карлсруеа - из 2006/2007. године. Они су утврдили да се на бази садашњег стања технике не може остварити пречишћавање воде у АПВ (и у Зрењанину) на прихватљив начин!

- Тендер за фабрику воде у Зрењанину треба поништити јер није у складу са законом, пошто предвиђа ЕУ, а не наше стандарде - поручује Перишић, који се залаже за професионално решење проблема, расписивање међународног конкурса за избор технолошког решења за пречишћавање вода у Војводини.