Две сиријаде на Златару

Д. ГАГРИЧИЋ

петак, 19. 07. 2013. у 08:17

Две сиријаде на Златару
Због сеобе из села у град, организују се две „сиријаде“. Такмичење ће бити одржано 26. јула у Новој Вароши и 28. августа у Штиткову
НОВА ВАРОШ - Због одлуке владајуће коалиције у СО да се 17. по реду „сиријада“, такмичење планинки у умећу спремања пуномасног златарског сира на традиционални начин, премести из села Божетићи у град - овај крај ће летос имати две „сиријаде“, а посетиоци две прилике да дегустирају квалитет белих кришки.

Туристичка организација на сва звона најављује окосницу летошње манифестације - етно-дан, 26. јула, са „сиријадом“, изложбом меда, рукотворина и хељдопита, као и 3. сабором певача извика и наступом оркестра Дејана Петровића. Из више села, којима није услишена молба да се одустане од сеобе, стижу позиви за бојкот учешћа у такмичарском делу „сиријаде“ и започеле су припреме за другу, у старом термину, на Госпођиндан, у Штиткову.

- „Златарфест“ је установљен као општинска манифестација са циљем да промовише обједињену туристичку понуду нововарошког краја и све његове потенцијале, како природна богатства, тако и на пољу туризма и привреде - наглашава Димитрије Пауновић (СНС), председник општине. - Да би ефекти манифестације били видљивији, одлучили смо се да се садржаји организују крајем јула (од 25. до 28) у јеку сезоне годишњих одмора.

Уз љутње и питања „зашто у град не преселе и регату и „Шаранијаду“, него их одржавају на Златарском и Увачком језеру?“, у селима под Јавором, познатом сточарском крају - окрећу лист. Огорчени су и у фондацији „Стара Рашка“, чији је председник Војин Вучићевић, један од иницијатора такмичења.

- На скуповима грађана основана је „Божетићка сиријада“, која у почетку неће имати такмичарски карактер, а одржаваће се у Штиткову, на Госпођиндан, 28. августа, на народном сабору - истиче се у саопштењу недавно основаног удружења „Кнезови Рашковићи“ из Штиткова, које на овај дан најављује и прву сеоску славу и откривање обележја родољубима палим за краља и отаджбину, које се подиже поред споменика четничком команданту Вуку Калајитовићу.

КУМОВИ

ВИШЕ културних и јавних радника, али и одборници опозиције у СО, упутили су захтеве да летошња манифестација, „Златарфест“, добије нови назив, који ће одражавати њену суштину. Најчешће замерке су да је име помодарско и скоројевићко, дато брзоплето, да су кумови кратког аршина у времену и простору...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације