Фарма у складу са Законом о добробити животиња

З. РАЈИЋ

18. 06. 2013. у 06:48

Фарма у складу са Законом о добробити животиња
Живинарска фарма у Крушчићу једина у Србији примењује Закон о добробити животиња. Миркићи обновили свих шест хала, а кавезе увезли из Немачке

КРУШЧИЋ - Од пропале живинарске фарме у Крушчићу, селу у општини Кула, направљен је најмодернији погон, који једини у Србији примењује европски закон о добробити животиња. Фарму, која је пословала као радна једница сурчинске фирме „Еко органик лајф“ Драгољуба Марковића - а потом је 70 одсто њеног капитала откупио Родољуб Драшковић, власник система „Свислајон Таково“ - пре две године је, док је била у стечају, купио власник компаније „Агрекс“ из Доњег Жабара и посланик у Народној скупштини Републике Српске Лазар Миркић.

Породична фирма Миркића обновила је свих шест хала фарме у Крушчићу, у којој је, уместо опреме старе 40 година, уградила најсавременије кавезе из Немачке, прилагођене стандардима ЕУ. Фарма кока носиља у Крушчићу сада је радна јединица „Анимал комерца“, београдске испоставе „Агрекса“.

- У новим кавезима простор за једну коку носиљу повећан је са ранијих 420 на 750 кубних центиметара. Оне у кавезу сада могу да рашире крила, имају места за скакутање и оштрење кљунова и обезбеђено им је предвиђених 12 центиметара за узимање хране. Бољим системом вентилације елиминисани су велика прашина и сувише топао ваздух из кавеза - предочава директорка „Анимал комерца“ Анкица Миркић, ћерка власника „Агрекса“.

Ранији капацитет од 150.000 кока носиља сведен је на 123.000, али су, према речима Анкице Миркић, бољи услови у производним халама допринели да се продужи период експлоатације кока носиља и повећа искоришћеност хране.

“АГРЕКС“ ОСЛОНАЦ СЕЛА КОМПАНИЈА „Агрекс“ Лазара Миркића има радну јединицу и у Товаришеву, селу у општини Бачка Паланка, у којем је оживела земљорадничку задругу и допринела унапређењу спорта, културе и здравства. - Надамо се да ће „Агрекс“ бити ослонац и нашег села и зауставити одлазак младих из Крушчића - каже секретар МЗ Ненад Влаховић.

- Коке више нису измучене као у старим кавезима. Оне су сада без стреса, а с обзиром на то да се он преноси храном, потврдило се да срећније коке дају квалитетнија јаја.

Новим техничким решењима уклоњена је и могућност контаминације конзумних јаја која се производе на фарми. Систем функционише тако да прва особа која дотакне јаје произведено на фарми јесте његов конзумент.

У процесу производње, са јајетом нико не долази у директан контакт - истиче Миркићева.

Овог лета, најавио је власник „Агрекса“, на фарми у Крушчићу биће изграђени нови погони, који ће омогућити директну контролу хране за коке носиље.

Реч је о мешаони сточне хране и силосима за складиштење житарица, пре свега кукуруза, као основне хране кока носиља. На фарми је, што за стално, што на одређено време, запослено 25 Крушчићана. Нови објекти, којима ће бити заокружена производња на фарми, омогућиће да посао добије још десетак мештана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације