ПОЖАРЕВАЦ - Срђан Станковић (35) из Пожаревца, преко ноћи је постао славан у свом граду, захваљујући победи у 78. циклусу најгледанијег домаћег ТВ квиза „Слагалица“. Тим поводом, челници града уприличили су за њега свечани пријем, на којем су му честитали и уручили ручни сат. Тада се сазнало да је Срђан студирао на Београдској пословној школи, на одсеку за финансије, рачуноводство и банкарство, а дипломирао на банкарском осигурању. Ови подаци не би били чудни да је Срђан запослен у некој банци или компанији. Међутим, уместо у струци за коју се школовао, он ради као продавац рибе на зеленој пијаци Круг, у центру града.

Срђан не само да је међу пијачним продавцима најобразованији, већ сигурно има и највиши коефицијент интелигенције.

- Прошлог октобра учествовао сам на тестирању Менсе у Пожаревцу, и почетком године добио резултат, према коме ми је количник интелигенције 156 - каже Срђан.

И поред свих квалитета и стечених квалификација, он до сада није успео да се запосли у својој струци.

НАГРАДЕ Као победнику 78. циклуса, Срђану је припала новчана награда од 200.000 динара, чек „Техноманије“ на 100.000 динара и путовање за двоје у Турску.

- Слао сам пријаве на бројне адресе, али без успеха. Конкурисао сам и за радна места за која се тражи средња школа, али и то је остало без резултата - каже Срђан, који ради још од студентских дана, не бирајући послове.

За учешће у „Слагалици“, Срђан каже да ће му остати у најлепшој успомени, и због осталих такмичара и због одличне организације.

- Посебно издвајам једног од учесника из Ужица, који је био победник 75. циклуса. Он је инжењер геодезије, а ради као продавац на пијаци, по чему смо слични - каже Срђан и додаје да победу у „Слагалици“ посвећује својој покојној мајци, која је била велики љубитељ квизова. Све време учешћа у квизу, њега су бодрили сестра Сандра и бројни пријатељи, који су на „Фејсбуку“ основали и посебну навијачку групу. Захваљујући свом знању, Срђан је победио, чиме његов родни град може да се поноси. Заузврат, могао би и да му помогне у налажењу посла у струци, иако Срђан није члан ниједне странке, већ само члан Менсе.