Крушевац: Бели мантили желе посао у Немачкој

С. БАБОВИЋ

28. 03. 2013. у 21:10

Огромно интересовање за програм Националне службе за запошљавање у Расинском округу. За посао у Немачкој пријавило се више од 50 медицинара

КРУШЕВАЦ - Више од 50 медицинара пријавило се за посао у Немачкој у оквиру програма Националне службе за запошљавање. Како посао у Расинском округу могу само да сањају, одлазак у иностранство већина стручњака, медицинских сестара и техничара општег или педијатријског смера намеће се као једино решење.

- Од 52 кандидата, њих тридесет троје је испунило основне критеријуме за избор, имали су одговарајућу диплому, сертификат о знању немачког језика, положен стручни испит - истиче, за „Новости“, Предраг Макровић, директор филијале НСЗ у Крушевцу, где се радила „предселекција“. - Са подручја Расинског округа укупно је 11 лица позвано на разговор за посао, који се обављао од 18. до 22. марта, а до краја априла се очекује потписивање уговора.

Интересовање не чуди када се зна да је на евиденцији Националне службе чак 230 медицинских сестара у Крушевцу, а у Расинском округу 352. Посла нема ни за 54 физиотерапеутске сестре из Крушевца, а 67 из округа, као и 36 гинеколошко-акушерских сестара, односно њих 56 из округа.

- Закључили смо да је највећа препрека било непознавање немачког језика, а друго неположен стручни испит - напомиње Марковић.

ПОТРЕБЕ У НСЗ кажу да се конкурсом у Србији тражило укупно 250 медицинара, тако да се претпоставља да ће бити још потребе за кадровима. У наредном кругу, према инфорамцијама НСЗ, узеће се у обзир и кандидати који већ имају посао, а желе да га промене. Тренутно се процењује да ће од 142 кандидата, колико их је укупно прошло селекцију у Србији, половина и наћи посао. Чак 1.000 медицинара пожелело је да ради у немачким болницама.

- Примећује се да су кандидати веома мотивисани да раде.

Да је жеља за послом у Немачкој огромна, показује и интересовање у школама за учење страних језика.

- Прошле године смо имали већи број лекара који су пожелели да уче немачки, а од јануара, када је стартовао конкурс НСЗ, регистровали смо значајно већи број полазника медицинских сестара - каже, за „Новости“, Јелена Поповић, сувласник Школе за стране језике „Самерхил“. - Тренутно их има десетак. Како код нас добијају међународно признати сертификат Гетеовог института, расте број полазника. Издавали смо и потврде о похађању наставе која траје 60 часова и овај циклус би требало да се доврши у јулу.

У Медицинској средњој школи истичу да су управо најпопуларнији смерови они који су и најтраженији у Немачкој - медицинска сестра - техничар (општи смер) један је од траженијих.

ПЛАТА

ПОЧЕТНА плата у Немачкој за медицинаре је 1.900 евра бруто. Ако се зна да је просечна плата у српским болницама и медицинским службама од 30.000 до 35.000 динара (без дежурстава за празнике и ноћног рада), и новац је многима велики мотив.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Srbijanac

29.03.2013. 17:04

Nemci traze milion radnika svih kadrova i zanimanja.Slovenci su trenutno u navali za poslom u Nemackoj,ajde nar0pde navali dok jos ima.nema krize radnom narodu.