КРУШЕВАЦ - Стопа незапослености у Крушевцу је у односу на новембар 2011. са 34,01 скочила на 35,83 одсто. У пракси, око 25.000 има посао, а чак 16.000 Крушевљана нема. Према последњим подацима из Локалног акционог плана запошљавања за 2013. годину, који се у среду нашао пред одборницима Скупштине града, тржиште рада и даље одликује неусаглашеност понуде и потражње радне снаге, велико учешће дугорочно незапослених и њихова неповољна старосна и квалификациона структура.

И мимо ових карактеристика, скоро је немогуће наћи посао. Млади који хитају ка Београду и Новом Саду, истичу да су им тако шансе за посао без партијске књижице или друге везе, ипак, реалније.

- Скоро три године истовремено сам конкурисао за посао у више градова. На крају ми се указала шанса у приватној фирми за сервисирање мобилних телефона, и то као књиговођа - каже Новица Марковић (37), дипломирани економиста.

Највише незапослених од 2009. до 2012. године, старости су од 25 до 34 године. Вишак запослених додатно је оптеретио тржиште рада. Према подацима Републичког завода за статистику у марту 2012. године радила је 24.421 особа. Просечна бруто зарада прошлог октобра износила је 49.426 динара. И они са радном књижицом једва преживљавају. Неке фирме штрајкују, неке се припремају за протесте.

- Већ смо преко месец дана у штрајку, тражимо седам заосталих плата, уплату доприноса за 18 месеци и накнаду путних трошкова за три године - износи Радован Ђорговић, председник Штрајкачког одбора УТП "Жупа", која има око 100 радника. - Наше предузеће има седам рачуна у пет банака, Хотел "Рубин" је под хипотеком.

Хемијска индустрија "Жупа" са око 200 радника, чека плате које касне готово две године. На списку незадовољних, како се чуло на последњем састанку Већа Самосталних синдиката је и више од 200 радника "Фабрике мазива", због све тежих прилика на тржишту. У "Трајалу" нису задовољни реализацијом посла, а у Предшколској установи "Ната Вељковић" радницима се дугује део плате...

ТРАЖЕНА ЗАНИМАНјА МЕЂУ дефицитарним занимањима су у последњих годину дана професори математике, италијанског, шпанског, француског језика, дипломирани хемичари, инжињери електротехнике за електромеханику, санитарни инспектори, дипломирани економисти за статистику и информатику, банкарски и царински техничари, произвођачи примарних производа од дрвета, заваривачи - резачи гасом.

- Држава је дала 150 милиона динара нашој фабрици за претходна четири месеца, а остварен је посао од 22 милиона динара - каже Лјубиша Велимировић, председник Самосталног синдиката ИМК "14. октобар" у реструктурирању, где с послом кубури 1.550 радника.

У "Крушевац путу" је 220 стално запослених. Већ су штрајковали тражећи заостале плате и регрес. Путари за 31. јануар најављују штрајк ако им се не исплати новембарска зарада. За Миленка Михајловића, председника Већа Самостлнох синдиката за Расински округ, приоритет је да се постојећа радна места сачувају, а недавно оснивање Социјално-економског савета је, према његовим речима, добар корак у том правцу.

- Покренућемо иницијативу да исплаћивање плата буде обавеза, као и да кривичну одговорност сносе сви који се тога не држе - каже Михајловић.

Према степену развијености локалних самоуправа, од прошле јесени, Крушевац је у другој категорији градова и општина.

- Убрзани рад на прибављању земљишта слободног за инвестирање и број заинтересованих инвеститора за улагање у последњих неколико месеци, охрабрујуће делује и уверава да постоји решење за нагомилане привредне проблеме града - наводи се у предлогу Локалног акционог плана, где су као главни изазови назначени привлачање инвеститора, унапређење извоза, раст стандарда и отварање нових радних места.

НОВА РАДНА МЕСТА

ГРАД Крушевац ове године из буджета издваја 41 милион динара за спровођење Локалног акционог плана запошљавања: субвенције за запошљавање послодавцима (нова радна места), самозапошљавање, програм јавних радова. Турска компанија ЕРСТЕ у "Савременом дому" отвара погон са 50 радника, а планира упошљавање још 250. Белоруска компанија "Амкодор" размишља о приватизацији ИМК "14. октобар".

БРОЈКЕ

* 24.421 особа тренутно ради у Крушевцу

* 16.000 Крушевљана нема посао

* 30 година је просек старости незапослених