Пирот: Протест испред депоније смећа

В. Ћирић

17. 01. 2013. у 06:30

Пирот: Протест испред депоније смећа
Протест власника викенд кућа испред нове санитарне депоније на Мунтиној падини. Викендаши огорчени ниском ценом понуђеном за њихова имања

ПИРОТ - Са капија нове санитарне депоније на Мунтиној падини, која ће свечано бити отворена наредног месеца, јуче пре подне враћено је неколико пуних камиона-смећара, јер двадесетак власника околних викендица није дозволило истовар смећа из Пирота, Димитровграда и Беле Паланке. Разлог блокаде је незадовољство процењеном вредношћу околних викенд-кућа и имања, а протест ће, сазнајемо, бити настављен докле год се не постигне договор са локалном влашћу, односно викендашима не буде понуђена реална цена за њихову имовину.

- Наши проблеми са овом депонијом, практично, почели су још пре седам-осам година, када је и почела њена изградња. И тада смо, као и сада, тврдили да није изабрана најсрећнија локација, јер ће нам изградњом депоније бити нарушена животна средина. Нисмо нашли на разумевање, па је депонија ипак изграђена, а сада су нам понудили срамотно ниске цене за објекте који реално вреде много више - објашњава Душан Крстић, један од викендаша.

Каже, на пример, за објекат од четрдесетак квадрата, са помоћним зградама и воћњаком од 37 ари, њему је понуђена сума од 4.300, а Зарији Голубивићу - који има викендицу од 87 квадратних метара, са струјом, водом и виноградом - само 11.400 евра.

- Па, ми смо толико паре дали само за куповину плацева у овом делу - кажу Крстић и Голубовић, потврђујући не само да ће протести бити настављени, већ и да су се обаратили зашитинику грађана, а читава „ствар“, веле, доспела је и до суда..

Зоран Станковић, директор новоформираног ЈКП „Санитарна депонија“, каже да је реакција власника викендица закаснела и да су до сада могли да реше своје проблеме.

- Србија је озбиљна држава и сви спорови морају да се решавају унутар институција. Овако, произлази да су сви грађани Пиротског округа, њих више од 100.000, због којих је и изграђена ова депонија, таоци петнаестак викендаша. Иначе, нису тачне њихове тврдње да депонија нема употребну дозволу, јер ЕУ не би финансирала нелегалну градњу, нити би ико нормалан подизао постројење које угрожава природно окружење - тврди Станковић.

На крају, у пиротској локалној власти кажу како уопште нису били обавезни да викендашима обезбеде било какве накнаде за њихове објекте, јер их депонија не угрожава. Грађена је, уверавају, по свим еколошким стандардима - па је и коштала око пет и по милиона евра - а процена имања обављена је у складу са Законом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације