ЗРЕНЈАНИН - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) поносна је што је подржала водећу приватну компанију у Србији - истакао је овог викенда приликом посете фабрици Пословног система “Беохемија” у Зрењанину Сума Чакрабарти, председник ове угледне и значајне монетарне институције.

Челник ЕБРД нашао се у граду на Бегеју поводом представљања резултата једногодишњег пројекта у који је ЕБРД, заједно са четири локалне комерцијалне банке из Србије, уложила 68 милиона евра. Ово улагање је, заправо, подржало велики инвестициони програм који је осим модернизације производних постројења “Беохемије” углавном у Зрењанину, али и Вршцу и Београду, садржао и инсталацију нове опреме, проширење складишног простора. Програм је повећао обим производње на 350 тона дневно. Подржао је лансирање нових линија, унапредио систем управљања трошковима и довео до уштеда услед ефикаснијег коришћења енергије.

- У првој половини ове године постигли смо укупан раст прихода од 40 одсто и раст прихода од извоза за 33 одсто. Нова машинерија повећала је продуктивност и смањила специфичну потрошњу енергије за преко 60 одсто. Систем за пречишћавање отпадних вода допринео је подизању еколошких стандарда и добијању европских сертификата. Наш следећи корак је повећање извоза и улазак на нова тржишта - изјавио је Жељко Жунић, генерални директор “Беохемије”, истичући да је успешна сарадња са ЕБРД, осим подршке и сигурности, отворила врата компанији за продор у свет.

Са двадесетогодишњом присутношћу на српском тржишту, “Беохемија” се специјализовала у производњи прашкастих детерджената, производа за личну негу и домаћинство. Као бренд позната је у осам земаља у југоистичној Европи. Прашкови, сапуни, козметички препарати, средства за прање посуђа “Деус”, “Дуел”, “Спин”, “Далија”, “Хера” и “Беколино” налазе се на полицама маркета у свим државама Балкана. До краја године биће доступни и купцима у Грчкој, Мађарској, Румунији, Русији.

- “Беохемија” даје пример како се може бити финансијски успешан и одговоран према животној средини. Радујемо се учешћу у даљем расту и развоју компаније у годинама које долазе - истакао је Сума Чакрабарти, наговештавајући да ће ЕБРД подржавати будуће инвестиционе програме ове, али и других компанија у Србији.


СТРУЧНИ И ВРЕДНИ

У Пословном систему “Беохемија”, осим три фабрике за производњу детерджената, кућне хемије и амбалаже у Зрењанину, налазе се и београдска “Далија” и “Бриксол” из Вршца. Укупно је запослено 1.137 радника, од тога 450 у зрењанинским фабрикама. О њиховој продуктивности и стручности похвално се изразио и челник ЕБРД.