Радници „Годомина“ седам година чекају плате

Ј. ИЛИЋ

уторак, 28. 08. 2012. у 20:25

Радници „Годомина“ седам година чекају плате
Бивши радници „Годомина“ протестима покушавају да наплате зарађено. Сваком раднику дугују око 2.000 евра. Имовина у центру још није продата

СМЕДЕРЕВО - Бивши радници Пољопривредног комбината „Годомин“ у стечају, већ две године протестима покушавају да натерају надлежне да им плате дуговања за заостале зараде, а сада прете тужбама, ако ускоро не добију зарађено.

Седам година од покретања стечаја, радници „Годомина“ траже да им се исплате двогодишње зараде и повеже радни стаж. Такође, траже и одговорне за пропадање имовине једног од највећих пољопривредних комбината у некадашњој Југославији.

- „Годомин“ је имао 5.200 хектара обрадиве земље, два велика винска подрума, огромну хладњачу, силосе... Истерали су нас на улицу и седам година не можемо да наплатимо своје. Уколико се закон не испоштује, тужићемо - каже Чедомир Джелетовић председник Иницијативног одбора бивших радника и 22 године радник комбината.

ЖРТВЕ ТРАНЗИЦИЈЕ ДОК чекају одговоре, радници планирају оснивање удружења „Жртве транзиције“ које ће захтевати доношење закона којим би се обештетили сви изиграни радници у Србији. - Тражили смо од локалне самоуправе помоћ да покренемо кривични поступак против одговорних, Агенције за приватизацију и стечајног управника за штету која је нанета објектима, а која је према нашим сазнањима око пола милиона евра - тврди бивши радник Витомир Милојевић.

Джелетовић тврди да се сваком раднику дугује од 1.500 до 2.000 евра са каматом. Списак захтева послат је стечајном управнику, локалној самоуправи, Агенцији за приватизацију, Министарству пољопривреде и заштитнику грађана.

Колика су дуговања повериоцима и радницима, тешко је рећи. Стечајни управник „Годомина“ Саша Алексић, каже да није овлашћен да даје изјаве за новине. „Новости“ сазнају да је за исплату поверилаца остало око 10 одсто вредности комбината, што је око 80 милиона динара. Очекује се продаја дела имовине комбината у септембру, па би радници новцу могли да се надају до истека године.

Стечај „Годомина“ покренут је 2005. године због двогодишње блокаде рачуна и дуга од око 10 милиона евра. Неколико месеци касније, проглашен је банкрот. На продају је понуђен капитал од 628 милиона динара. Значајан део имовине је продат, а купце још чекају, осим земљишта, винарски подрум у центру града са управном зградом од 2.000 квадрата и управна зграда комбината чија је почетна продајна цена 4,5 милиона динара.

Било је и предлога да се после исплате преосталих зарада бивши радници организују у задругу, како би удруживањем новца купили из стечајне масе парцеле на којима би организовали производњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације