ВРШАЦ - Млади Вршчанин Драган Радојевић (16), ученик другог разреда Хемијско-медицинске школе, најбољи је хемичар у Србији, јер је на недавно одржаном такмичењу из опште и неорганске хемије у Суботици освојио прво место. Овај подвиг није значајан само за Радојевића, већ представља и велико признање за школу, која је изнедрила неколико талентованих хемичара, међу којима је најпознатији Мирко Калдараш, вундеркинд ромског порекла, сада студент Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Радојевић је овом победом крунисао вишегодишњи рад и велику љубав према хемији, која ће, признаје, обележити његов живот.

- Није било нимало лако победити у конкуренцији најталентованијих ученика из свих струковних школа у Србији. Вредно сам се спремао, остајао у школи после наставе да бих радио са менторком Мирјаном Вукан, а вежбао сам и код куће. Драго ми је што се труд исплатио на овакав начин - каже Радојевић.

ЗАСЛУЖИО - ДРАГАН не добија републичку стипендију, иако је остварио значајне резултате. Надам се да ће му ово прво место отворити нове могућности стипендирања и тиме му олакшати школовање - очекује професорка Вукан.

И Драганова менторка Мирјана је, такође, била награђена за свој рад. Од покрајинске владе је, заједно са Драганом, добила награду за најуспешније даровите ученике и њихове менторе у Војводини.

- Драган је веома интелигентан и вредан момак. Испрва није желео да се такмичи, али сам некако успела да га убедим. Кренули смо лагано, степеник по степеник, од школског такмичења, па до тријумфа на републичком - поносно истиче професорка Вукан. - Није било тешко спремати га за такмичења, јер се веома брзо издвојио од осталих ђака. Ипак, мој труд не би вредео, да он није напорно вежбао код куће.

Међутим, пракса је показала да у свакој причи о талентованим ђацима и спортистима у Србији, мора да постоји неки апсурдни моменат. Тако је и у овом случају. Иако је изразито талентован ученик, Драган, нажалост, не прима ни једну стипендију, док професорка Вукан у Хемијско-медицинској школи ради као замена, а то ће трајати до фебруара ове године.