Монахиње страхују за манастир Беочин

С. КОСТИЋ

петак, 16. 12. 2011. у 20:36

Монахиње страхују за манастир Беочин
Ако би попустила трошна потпора, брдо би почело да се одрања. Угрожени манастир Беочин и црква „Вазнесења Христовог“

БЕОЧИН - Потпорни зид, који држи брдо да се не би одронило на манастирску цркву и конак, изазива узнемирење међу двадесет монахиња манастира Беочин. Стари потпорни зид, без чврстих темеља, сваки дан пуца и полако се помера ка светињи. Ако би се појавиле водене бујице, брдо би могло да крене према манастиру,а онда би то значило и рушење цркве Вазнесења Христовог и манастирског конака.

- Најризичнији је стари део потпорног зида на јужној страни, који је највероватније грађен још у 18. веку. Он све више пуца и нагиње се према манастирском дворишту. Избегавамо близину зида, али, на њега су наслоњени конаци - објашњава монахиња Варвара и показује дубоке пукотине у потпори.

Игуманија Екатарина каже да све више страхује ако крену кишне бујице, јер, сливајући се са фрушкогорског брда, могу да покрену клизиште.

САНАЦИЈА НА ПРОЛЕЋЕ? У ПОКРАЈИНСКОМ заводу за заштиту споменика културе у Новом Саду кажу да у овом тренутку немају средстава за санацију, али да ће за паре конкурисати код ресорног министарства и да би на пролеће радови могли да почну. У овом тренутку, чак и да је обезбеђено потребних пет милиона динара, немогуће је радити јер временски услови то не дозвољавају.

- Брдо се помера, и ми то стално примећујемо. Земља клизи према манастирском дворишту и сада се тренутно заустваља само тај зид, који се сав накривио, јер не може више да издржи терет земље. Да бисмо то санирали траже нам пет милиона динара, али ми те паре немамо - наглашава игуманија.

Монахиња Варвара појашњава да је сестринство засадило на брду дрвеће и шибље, како би корење зауставило клизање брда, међутим, све је то недовољно.

- Нама је свака зима нови ризик да нам земља једноставно затрпа манастир - страхују монахиње.

Обраћале су се монахиње манастира Беочин свима да им се помогне и подигне нови, стабилан потпорни зид, али, засад без одјека.

- Ми, манастирских прихода немамо, једино можемо да очекујемо помоћ добрих људи у новцу или грађевинском матријалу -износи монахиња Варвара.

РАЧУН

ЗА све људе који желе и могу да помогну манастиру да се изгради јачи потпорни зид и брдо осигура од обрушавања, отворен је жиро-рачун код Ерсте банке: 340-17571-82, са назнаком за манастир Беочин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

erste ??? a sto nije neka nasa banka

17.12.2011. 09:50

el to nemacki manastir ili srpski??? uplaticu im jedan dinar

?!?!?!

19.12.2011. 01:11

@erste ??? a sto nije neka nasa banka - Најпре научи да пишеш. То је неопходно да би могао попуниш ма какву уплатницу.