Ваљево: Држава враћа књиге цркви

Б. ПУЗОВИЋ

01. 12. 2011. у 20:44

Ваљево: Држава враћа књиге цркви
Документа, одузета религијским заједницама после другог светског рата, враћена прво цркви у Ваљеву

ВАЛЈЕВО - Матичне књиге које је тадашња комунистичка власт после Другог светског рата одузела на три године, а задржане су до данас, град Ваљево, први у Србији, вратио је православној и католичкој цркви. Епархији ваљевској враћено је 189 књига рођених, венчаних и умрлих, од којих је најстарија из 1899. године из оближњег манастира Ћелије, а три списа католичкој цркви у Ваљеву.

Све књиге биле су до сада у поседу ваљевских матичара, а чуване у овдашњем Историјском архиву. Сачињене су копије матичних књига, које су, да би се сачувала трајност и сигурност података, још и дигитализоване.

- Враћање ових докумената верским заједницама, након шест деценија, цивилизацијски је чин, не само законска обавеза - рекао је Милан Марковић, министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу. - Зато смо са Историјским архивом Србије и Министарством за културу покренули овај обиман, веома тежак посао који је град Ваљево први обавио. Још 1946. године књиге су узете од цркава и верских заједница на преписивање и никад нису враћене.

ПОМОЋ СКЕНИРАНО је више од 190 црквених матичних књига рођених, венчаних и умрлих. Словеначка компанија “Горење” која у Ваљеву има фабрику расхладних уређаја, обезбедила је специјалан папир за штампање копија ових вредних старих књига.

Архимандрит Петар, заменик епископа ваљевског Милутина, подсећа да су комунистичке власти од 1945. до 1952. године донеле закон да се због наводних недостатака у државним, од цркава и верских заједница одузимају матичне књиге у којима су свештеници уредно водили евиденцију рођених, венчаних и умрлих, али бележили и многе догађаје и промене у животу вароши и села у којима су службовали.

- Више од пола века црква је чекала да јој се књиге врате, да настави да приљежно чува историјску и културну грађу немерљиве вредности - рекао је архимандрит Петар. - Црквене матичне књиге су најтачније, јер су се у та времена деца редовно крштавала, људи венчавали, а свештеници обављали опела умрлих. Српске православне књиге настајале су у најранијим временима, а у матичној евиденцији несумњиво има и старијих од ових које су нам враћене, а датирају с краја 19. века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Alex Miles

02.12.2011. 03:00

Nikada necu shvatiti da sta popovi imaju sa podacima rodjenih, vencanih i umrlih. T o su podaci koje bi trebalo da ima opstina, zrez ili republika ili vlast istih, ali ni u kom slucaju gomila popova koji su u stanju da te informacije koriste u svoje tzv. SLUZBE BOGU ili u IME BOGA.Po mom, ovi "maheri" u opstini Valjevo su napravili veliku gresku, najverovatnije pod pritiskom Crnomantijasa i njima slicnih.Svi danasnji i buduci MRTVACI neka vam je sa srecom.Tamo dole.................e

DR BJDJ

02.12.2011. 21:31

@Alex Miles - Zar Alex ne vidi iz teksta ,zasto su vlasti uzele,knjige. Zato sto nisu imali podatke. Znaci da smo ostavili da opstine i srezovi to rade ,nista se nebi sacuvalo.Zat,neka crkve idalje rade svoj posao i cuvaju knjige.

Alex Miles

03.12.2011. 03:55

@Alex Miles - Onoga dana, kada popovi ponovo postanu popovi, a ne popovi-lopovi, prevaranti, pedofili itd., ja cu mozda biti spreman da promenim svoje misljene o njima, ali za sada to je teorija nezamislivosti bilo kojeg smisla.Interesantno je DR BJDJ da su knige uzete 1946 kada je bilo manje od jedan posto "pismenih" partizana, Jel ste se ikada zapitali zasto ? Verujte meni, ja vidim sta je u tekstu i puno toga znam, jer se bas tako desilo da sam rodjen 1946-e godine. Lepi snovi !

DR BJDJ

04.12.2011. 07:21

@Alex Miles - Ja ne znam o kakvim popovima vi govorite? Ja sam odrastao u posleratnoj Jugoslaviji,malo sam mladji od vas,secam se da su nas stalno ucili o popovima lopovima oni isti komunisti koji sa nas popkrali mnogo vise.Pedofili su u katolickoj crkvi.Evo ,dvadesetak godina sam daleko od Juge,odnosno Srbije i tek sada u dalekoj zemlji uvidjam gde je bila propast. Toliko lazi o nama svaki dan,ispred ociju nam uzimaju,crkva nije to radila,sacuvali smo jezik kolko tolko ,kulturu ,nacionalni indentitet

Alex Miles

05.12.2011. 02:57

@Alex Miles - Dr BJDJ, zao mi je da ovo napisem, ali bez obzira da gde da ste u svetu, vi ste izuzetno lose obavesteni. Jednoga dana kada navratite kod mene u australiju, bice mi cast da vam otvorim horizont vaseg vidjenja.

prvo otvori vrata

05.12.2011. 16:31

@Alex Miles - prvo otvori vrata pa budjelar pa frizider....a horizonti mogu da sacekaju.