ВРШАЧКЕ планине станиште су чак 123 врсте птица, од којих су многе ретке и под заштитом државе. Међу њима је и орао змијар, ретка врста грабљивица селица, која тражи очувана сува станишта са шумостепом, где има довољно отвореног простора за лов и гнежђење.

У Војводини је регистровано само шест парова ових птица - два на Вршачким планинама и четири у Делиблатској пешчари, док их јужно од Саве и Дунава има веома ретко. Зато је њихово присуство у пространим шумама изнад Вршца од великог значаја. Локално становништво, међутим, због недовољне едукације то не препознаје.

- У Србији је орао змијар заштићена врста и његово узнемиравање, уништавање станишта и убијање кажњава се - упозорава Дејан Максимовић, из вршачког Природњачког друштва „Геа“.

ЛОВЕ ЗМИЈЕ

ОРАО змијар је грабљивица средње величине, која у дивљини може да живи и више од 20 година. У наше крајеве долазе крајем марта и остају до почетка октобра, када се селе у Африку, на јужни руб Сахаре. Женка полаже искључиво једно јаје, лежи на њему око 40 дана, док се не излеже пиле. Потребно је око два и по месеца мукотрпне бриге родитеља док младунац не излети из гнезда. Ова врста орлова су специјализовани ловци, који на јеловнику имају искључиво змије и гуштере, по чему су и добили име.

Казне, међутим, нису спречиле два одстрела орла змијара у близини Вршачких планина у протеклих десет година. Одрастао мужјак је убијен 2001, а у октобру 2009. криволовци су ранили младунца старог четири месеца. За његов живот су се борили стручњаци са Ветеринарског факултета у Београду, али је он недељу дана после тешке операције и уградње металне шипке у рањено крило, ипак, угинуо.

- Да ствар буде трагичнија, орлови змијари се не лове као трофеји, већ их усмрте ловци аматери, који не умеју да их разликују од осталих птица - додаје Максимовић.

Миливој Вучановић, орнитолог-аматер и ренджер на Вршачким планинама, први је у Србији прстеновао орла змијара, и то двомесечно младунче 1999. године на Лисичјој глави. Од тада, сваке године се на Вршачким планинама гнезде по два пара, с тим што су 2004. и 2006. године виђена три пара.

- Ове године популација орла змијара је богатија за два младунца, јер су оба пара успела да однегују по једног. Оба су праћена, прстенована и виђена ових дана како излећу из гнезда. Дешава се да неке године оба младунца угину, или да преживи само један, тако да је ова сезона била врло успешна - каже Вучановић.

Управо из тог разлога чланови „Гее“ годинама покушавају да ову и друге природне вредности Вршачких планина приближе својим суграђанима, путем изложби фотографија, скупова и трибина.

- Безакоње се лако спроводи када је далеко од јавности, тако да је добро обавештена и заинтересована јавност најбољи чувар природе - истичу наши саговорници.