ЗГРАДА Селамлука, у којој је већ 50 година смештен врањски музеј, озбиљно је оштећена пре неколико месеци. Пао је део зида испод крова, црепови такође падају, а један зид само што се није срушио. Стање је толико алармантно да на горњем спрату зграде не може истовремено да буде више од 15 људи.

За санацију зграде потребно је 14 милиона динара, али новац још није обезбеђен. У Народном музеју кажу да од 2002. године упозоравају руководство града да је Селамлук у веома лошем стању, али да осим обећања нису добили конкретну помоћ. Због тога су одлучили да се обрате и страним амбасадама.

- Представници америчке амбасаде занимали су се за обнову музеја, а конкурисали смо и код програма „Прогрес“, за финансирање пројектне документације, односно за 587.000 динара - каже Слађана Ивановић, директор музеја.

Иако су из локалне самоуправе најављивали да би поправка могла да буде финансирана из градског буджета, очигледно је да је 14 милиона динара превелики залогај.

- Ове године је у буджету за културу предвиђено четири одсто, али ће највећи део тог новца бити потрошен на плате - каже Бранимир Стојанчић, портпарол градског већа.

Дакле, од 80 милиона, чак 72 биће потрошена за плате запослених у култури. Само осам милиона остаје за „остало“. А у „осталом“ је десетак културних манифестација и (не)предвиђене ситуације, као што је ова у музеју.

Последњи конзерваторски радови на згради рађени су још 1976. године.

Иначе, зграде врањског Селамлука и Харемлука, познате под заједничким називом Пашин конак, сазидао је Рауф-бег Джиноли 1765. године. У Селамлуку је била и прва врањска гимназија, а онда се 1960. године уселио музеј.