Постигнут договор Атомске бање и манастира Вујан

В. ИЛИЋ

02. 05. 2011. у 21:55

Споразум о поравнању између Бање и манастира подразумева повраћај земље. Сем осам хектара шуме, бања прави манастиру конак

ЧАЧАК - После две и по године од приватизације Атомске бање „Горња Трепча“, откако трају преговори нових власника са Српском православном црквом, постигнут је споразум о поравнању, по којем бања враћа имовину манастиру Вујан, одузету 1946. године. Након овог првог случаја вансудског поравнања о враћању земље цркви у Србији, СПЦ је повукла тужбени захтев за потраживање одузете црквене имовине.

- Атомска бања ће манастиру Вујан вратити осам хектара шуме, која се налази на бањској територији, а обезбедићемо и новчана средства за изградњу манастирског конака - рекао је Боривој Јаковљевић, власник Атомске бање. - Ово је засад једино поравнање које је спроведено под будним оком Дирекције за реституцију. Све је урађено на обострано задовољство - и цркве и бање.

ПОЧАСТ НАКОН постигнутог споразума између СПЦ и Атомске бање, власник бање Јаковљевић прогласио је игумана манастира Вујан Јована Никитовића за почасног председника Атомске бање.

Остатак земљишта које припада манастиру Вујан, око 2,2 хектара, а где се данас налазе лечилиште, бунгалови и остала инфраструктура Атомске бање, како је објаснио игуман манастира Јован Никитовић, биће уступљено бањи уз одговарајућу надокнаду. Он је нагласио да је договор постигнут захваљујући разумевању Светог архијерејског синода СПЦ, који је дао зелено светло за поравнање.

- Захваљујући доброј вољи Јаковљевића, свештена и свештено-монашка лица са подручја жичке епархије моћи ће да 365 дана у години долазе у бању на бесплатно лечење - казао нам је игуман Јован.

Др Лидија Обрадовић-Бурсаћ, директорка Природног лечилишта „Атомска бања“, нагласила је да је још једном доказано да је у питању најблиставији пример приватизације у Србији. Докторка Бурсаћ још наглашава да нико на планети нема тако добре резултате у рехабилитацији оболелих од мултиплекс склерозе као они.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације