Иду гости Лајковачком пругом

Б. ПУЗОВИЋ

субота, 05. 03. 2011. у 20:56

Иду гости Лајковачком пругом
Још једна варошица из унутрашњости се припрема да од ове године узме свој део туристичког колача. У понуди културно-историјске, али и индустријске атракције - стара железница и угљенокопи

КУЛТУРНО-историјски споменици, цркве и манастири, природне лепоте, али и железница и угљенокопи - туристички су потенцијали којима Лајковац од ове године настоји да привуче госте. У овој варошици, први пут од њеног оснивања 1908. године, формирана је туристичка организација.

За њен рад из општинског буджета издвојиће се 1,7 милиона динара у овој години. Један од првих задатака био је попис свих туристички значајних локација којима Лајковац располаже.

ХАЈДУЦИ И ЈАТАЦИ ТуристиЧка организација подржаће све изложбе и манифестације у Лајковцу. Од традиционалне регионалне изложбе крава сименталске расе, хајдучке и јатачке састанке и растанке, ликовне и друге колоније - каже Ранковић. - Обновићемо фестивал фолклора и обичаја „Колубарски вез“, који је био познат и изван западне Србије...

- Показало се да и Лајковац има своје туристичке ресурсе, а ту су и археолошко налазиште из четвртог века у Ћелијама, где је и црква - спомен костурница изгинулим српским и аустроугарским војницима у Колубарској бици у Првом светском рату - каже вајар Милутин Ранковић, вршилац дужности директора Туристичке организације Лајковца. - На Враче брду је и споменик Димитрију Туцовићу, који је погинуо у тој славној победи српске војске. У Марковој цркви је храм рађен у рашком стилу. Црква у Степању чува вредне реликвије из 15. века, а манастир у Боговађи био је место окупљања и договора пред Први српски устанак...

Ранковић вели да је пред овом организацијом и промоција туристичких предности Лајковца које су доскоро чак и многим житељима биле непознате. Пре свега, индустријски туризам.

- Наговештава се да ће у Лајковцу, некадашњем великом чвору узане пруге, бити оформљена музејска поставка на шинама, са старим железничким експонатима, вагонима, уређајима, колосецима, незаобилазним водоторњем који мештани називају „бузометар“ - каже Ранковић. - Ту је и стара железничка ложионица са окретницом, локомотивом, струговима од пре стотину година, који још увек беспрекорно раде. Посебна туристичка понуда биће посета угљенокопу „Тамнава - Западно поље“, Рударског басена „Колубара“. Туристи ће на лицу места моћи да виде како се ископава угаљ.

Коментари (1)

ena miracul

18.03.2011. 21:37

Dobro je znati da jos uvjek postoje optimisti* koji su vodjeni parolom: ¨ Kad se nesto hoce uvjek se nadje nacin, a kad se nece- izgovor!¨ Nada ostaje uprta* na snagu vjere optimista!