Студенти Призренске богословије остају у Нишу

С. БАБОВИЋ

уторак, 15. 02. 2011. у 20:39

Студенти Призренске богословије остају у Нишу
За повратак на Космет ђака, у Ректорату Богословије кажу да је још рано
НИШ - Могућност похађање наставе у делимично обновљеној богословији у Призрену обрадовала је расељене Србе. Међутим, за већи повратак на Космет ђака Призренске богословије са привременим седиштем у Нишу, први пут, после 12 година, у Ректорату Богословије за "Новости" кажу да је још рано. Засада је извесно школовање ђака у Нишу, где је седиште историјски значајне богословије од 1999. године.

- Нису сазреле прилике да би ђаци могли да се врате у Призрен - каже протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Призренске богословије. - Ми смо дали подршку повратницима у актуелној обнови кућа у Призрену. Како инвеститори траже да они којима се куће обнављају током тог процеса буду на Космету, сагласио сам се да бораве у нашој богословији. Томе ће она служити, нешто касније и организацији семинара. Време за повратак ученика, међутим, није још стигло.

Призренска богословија, задужбина Симе Игуманова из 1871, успела је да током дуге историје постојања преживи Османлије, бугарску окупацију, аустроугарске и немачке освајаче, опстајала кроз седам држава, као једна од ретких високих хришћанских школа. Последњу голготу, 1999., међутим, на месту настанка нису могли да преброде, па је свештенство заједно са ученицима дошло у Ниш. Погром 2004. године уништио је само у Призрену 13 богомоља и владичански двор Рашко-призренске епархије. Тек пре две године завршено је обнављање цркве светог Ђорђа.

Велелепна зграда Призренске богословије у Нишу, на Делијском вису, подигнута је захваљујући Епархији нишкој, СПЦ, Влади Србије и граду Нишу. Пространи комплекс има више здања,читаоницу, библиотеку од 12.000 књига, учионице, кабинете, кухињу, интернат за ђаке.

- Број ђака стално расте. Тренутно их у клупама богословије у Нишу има 128 - каже нам протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић.


ПАВЛЕ И ИРИНЕЈ

У БОГОСЛОВИЈИ се поносе због чињенице да је упокојени патријарх Павле био ректор, учитељ и ментор богословије, а међу предавачима је био и патријарх Иринеј, који је као нишки епископ широм отворио руке богословима пре 12 година. Зграда богословије у Нишу предвиђена је и као седиште новог богословског факултета, чији почетак рада још није известан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Zoran Garic

16.02.2011. 00:57

Da nije Vladike Irineja Bulovica, Bogoslovski fakultet u Nisu bi odavno proradio...

prezviter

06.07.2011. 21:45

Trebalo bi da se spremite bolje kad pisete,patr.Pavle nije nikada bio rektor Bogoslovije u Prizrenu,a predavao je vrlo kratko.