ПИРОТ - Вишевековно стабло дивље крушке, сеоског записа у насељу Скривена на обалама Завојског језера, које је пре четири године због дотрајалости пало на пољски пут и препречило га, још увек је на том месту. Због страха од проклетства, нико не сме да га помери.

Свако, ко се тим правцем запути запрегом или пешице, у широком луку заобилази запис који се у овом крају зове и „миро“ или „миросано дрво“, па је на тај начин промењена и траса пута који се сада пружа преко једне приватне ливаде. Са стабла у коме има бар неколико кубика дрва, до сада није померена ни једна једина гранчица!

- Стабло је страдало у једном невремену пре четири године. Олуја га је буквално преполовила по дужини и право је чудо како је пало између оближње куће и далековода. На сву срећу нико није повређен. Да је отишло само десетак сантиметара лево или десно, оштетило би оближњу кућу или неку од бандера, пошто је било високо преко 15 метара и имало је огромну крошњу. Од тада га сви заобилазе. Знају да се ради о запису - каже Војислав Марковић, пензионер који је одрастао у оближњем селу Завој, које је сада на дну вештачке акумулације.

- Народ је овде редовно долазио и окупљао се, до пре неколико деценија када је подигнута брана. Они који су знали за запис долазили су и после тога. Нарочито о славама и сличним светковинама. Како су ми причали моји стари, крушка је стара бар 200 година. Многи су овде тражили лек за своју невоље - прича Марковић .

Власници околних кућа су решење за овај необичан проблем покушали да пронађу и у разговору са свештеницима из Пирота. Јер, газди оближње парцеле, којом сада иде „заобилазница“ стрпљење је не измаку и вероватно ће укоро поставити ограду.

Записи нису остаци паганства како се то обично мисли јер имају своје дубоке корене у хришћанству. Вековима уназад су у овом крају били својеврсна замена за цркву и управо зато се за запис бирају дуготрајна стабла. Сматрају се светим местима која се не смеју уништавати и скрнавити, па отуда и толико поштовање према њима.


НИ ПОПА НЕ ЗОВУ

Да би се решио овај проблем, мештани треба да позову свог пароха, да добију његов благослов и да затим уредно прикупе остатке записа, сложе га и потом дају некој сиротињи или добротворној организацији за зиму, поручили су у неколико наврата свештеници СПЦ. Међутим, ни та порука, није охрабрила мештане Скривене, да коначно реше проблем.