СМЕДЕРЕВО - Бивши радници пољопривредног комбината "Годомин", који су пре пет година, када је фирма отишла у стечај остали без посла, а зарађене плате нису добили, биће исплаћени до краја 2011. године, од ванредне продаје преостале имовине. Радници су спремни да откупе Годоминове њиве и удружени заснују пољопривредну производњу, за шта им градска управа нуди помоћ у опреми.

Дуговања "Годомина" процењена су на око 10 милиона евра, од чега је значајна сума дугова радницима. Нјих 400 потражује још по 1.000 евра заосталих плата за 2004. и 2005. годину, а тек недавно им је уплаћен и повезан радни стаж.

- Дугују ми 100.000 динара с каматом. То су за мене велике паре, јер живим од пензије која износи 16.000 динара - каже Мира Микалачки која је три деценије радила у "Годомину".

МЕРЕНјА
НЕРАЗЈАШНјЕНИ имовински односи највећа су препрека продаји имовине. Градоначелник Умичевић понудио је Републичком геодетском заводу два радника Градске управе који би помогли у поступку разграничења имовине због стварања услова за што бржу продају.

После седам јавних протеста прошле године, ових дана, уз посредовање локалне самоуправе одржан је састанак у Агецији за приватизацију, на коме је договорено да се у што краћем року радницима исплате потраживања у висини од 30 одсто. У сарадњи са Републичким геодетским заводом, обавиће се ванредно јавно излагање парцела у Осипаоници, које су сувласништво државе и "Годомина" у стечају. Од те продаје намириле би се зараде.

Да би се бар донекле ублажило сиромаштво ових људи, обрадиве парцеле ће до продаје бити понуђене радницима у закуп. У наредних 10 дана, бивши радници би стечајном управнику требало да доставе попис које парцеле желе.

- Тражимо да се оснује ново предузеће. Остало је много земље која још није продата по срамно ниској цени као већи део. Земља пропада, зараста у коров, а ми немамо од чега да живимо - каже радник Чедомир Джелетовић.

Градначелник Смедерева Предарг Умичевић, који је посредовао у овим преговорима, подржао је инцијативу радника да се удруже.

- Разматрали смо могућност да се после исплате зарада радници организују у, вероватно задругу, како би заједнички из стечајне масе купили парцеле на којима би организовали производњу. У том случају град би, преко својих фондова, омогућио и додатна средства за куповину опреме за производњу - обећао је Умичевић.

"Годомин" је у стечају од јула 2005. године, а само четири месеца касније проглашен је банкрот. Има 5.300 хектара у чак 24 катастарске општине. Књиговодствена вредност је на 1,2 милијарде динара. Вредност имовине коју сада нуди Центар за стечај Агенције за приватизацију је 159,1 милион динара.ИМОВИНА

ДО сада је продат део покретне имовине, залихе пића и дестилата, хладњача, механизација као и део земљишта. Од вредније имовине није продат стари вински подрум у Смедереву који је понуђен по цени од 88,3 милиона динара.