Милиони за надзирање

М. БОШНЈАК

уторак, 18. 01. 2011. у 20:59

Милиони за надзирање
Према извештају Скупштинских служби, исплате у Горњем Милановцу законите. Градњу гимназије и "супервизиту" наручио покојни председник општине

ГОРНЈИ МИЛАНОВАЦ - Надлежне службе општине у уторак су експресно сачиниле извештај о вишемилионским исплатама бившим и садашњим радницима јавних установа из буджета. То је урађено по налогу који им је у понедељак уптуо председник општине Милисав Мирковић (СПС) и Скупштина општине којом председава Михаило Вучетић (ДС).

Извештај СО чини списак свих прималаца новца из буджета. Претходно су, засад још анонимни општинари, такође јавности доставиле "извештај" у ком су исплате оквалификовали као незаконите, што је изазвало аферу названу "локални Викиликс". У извештају општинских служби, које су спровеле интерну истрагу, пише да су те исплате - законите.

ИНСАЈДЕР ПОД БРОЈЕМ 3644 ИАКО још анонимни, инсајдери из општине, који су "градским оцима", одборницима и новинарима слали податке о исплатама озваничени су тако што су стекли свој број у општинској писарници. У њеном протоколу су званично и прецизно заведени овако. - Тај "акт" је у писарницу упућен обичном поштом 29. децембра, а у књигу општинске поште заведен је под бројем 3644. Подносилац је непознато лице, или више њих. Објашњен је као "хитан захтев грађана, пореских обвезника и гласача". Истог дана, заведен је у писарници под бројем 1-9-37 и достављен председнику општине, Милисаву Мирковићу - објаснио је Милета Богдановић, шеФ писарнице.

Најпрозванији у анонимном допису био је начелник Општинске управе Драган Вучићевић, који је прошле недеље поднео оставку, како тврди невезану за ове исплате, и актуелни директор ЈКП "Горњи Милановац" Милосав Петровић (обојица су правници и чланови СПС), због примања пара за надзор над грађевинским радовима. Надзирали су реновирање Гимназије "Таковски устанак", две сеоске школе и једног дечјег вртића.

- Председник општине Дражимир Марушић (умро у августу 2010) одредио је 4. јуна 2009. Вучићевића за руководиоца и Петровића за посебног саветника пројекта адаптације гимназије. Уговорима, који су закључени између њих као извршилаца и Марушића, као наручиоца посла, утврђена је обавеза општине о исплати накнаде њима од 0,6 одсто вредности радова. И Вучићевићу и Петровићу тако је исплаћено укупно по 791.923 динара - наводи се у извештају.

Нјих двојица су, према одлуци сада покојног председника општине, били задужени и за избор најповољнијих извођача тих радова.

У извештају су имена функционера и радника ЈП и установа, који су наплатили новац за отпремнине у пензију. Тако је пензионисано 17 радника Општинске управе, са укупно око седам милиона за отпремнине, по двоје из Културног центра (укупно око 900.000) и Библиотеке "Момчило Настасијевић (укупно око 1,2 милиона), као и радница Туристичке организације са 510.716 и радник музеја са око 160.000 динара.

Покретачи "локалног Викиликса" су навели да су "отпремнине незаконито исплаћене и оним радницима који су фиктивно проглашени за технолошки вишак, иако су имали оба услова за пензионисање - године живота и радног стажа". Цитирани извештај се ту, међутим, позива на Закон о одређивању максималног броја запослених у локалној самоуправи.

Опозиција тражи потпуну истрагу о овој афери, а власт уверава јавност да је решена да се сви подаци о (не)спорним исплатама изведу на чистац. Челници општине, којом влада коалиција СПС-ДС, пристали су и на накнадно формирање скупштинског анкетног одбора, ако опозиција, нарочито ДСС и ЛДП, не буду задовољни овим нарученим хитним извештајем надлежних општинских служби. А онда би, по закону, кренула и истрага других надлежних државних органа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Planinac

16.02.2011. 20:10

Gospodine Dačiću, pročitajte prednju vest i recite dali SPS i DS čiji su to kadrovi učinili,imajum nameru i dalje da se kunu u čast i poštenje svojih stranaka.Ja sam član jedne od tih stranaka i osećam potebu da vas pozovem da se tim kriminalom i arčenje narodnih para,pozabavite onako dobro kako vam tapšu po ramenu vašin koalicioni partneri iz državnog vrha.