Г.Милановац: Инсајдер копка јавност

М. БОШНЈАК

17. 01. 2011. у 20:42

Г.Милановац: Инсајдер копка јавност
Скупштина Горњег Милановца покренула интерну истрагу исплата из буджета. Мирковић: Нећемо ништа да кријемо. "Летак" добила и писарница

ГОРНЈИ МИЛАНОВАЦ - Чвор (не)законитих вишемилионских исплата бившим и садашњим радницима управе и јавних установа финансираних из буджета покушаће да распетља истрага - засада само интерна, коју ће најпре спровести општинско Одељење за финансије.

Ако одборници у Скупштини општине не буду задовољни извештајима, биће формиран скупштински анкетни одбор. Затим ће, по закону, почети и истрага других надлежних државних органа.

Овај договор, али само као процедурални, постигнут је у понедељак на седници СО на захтев опозиционих странака, у првом реду ДСС. Афера о исплатама у милановачкој и српској јавности добила је назив "локални Викиликс", а у јавност је доспела на основу дописа неименованог инсајдера из саме општине, који је податке послао на адресе општинара, одборника и новинара. Досад, тај "акт" општинска власт квалификовала је као "незванични летак", али је сада постао званичан, јер се због њега догодио и овај преокрет.

ПРАВОБРАНИЛАЦ ОПШТИНСКИ јавни правобранилац Срђан Лукић најавио је предузимање свих расположивих законских радњи уколико се испостави да је било незаконитости у вези с поменутим вишемилионским исплатама.

- Добили смо га званично посредством општинске писарнице пред Нову годину - потврдио је Милисав Мирковић (СПС) на седници СО, пред одборницима и новинарима, али није обелоданио ко га је тој писарници поднео.

Ни Милета Богдановић, шеф писарнице, кога смо у понедељак у два наврата, после седнице СО, замолили да нам званично каже ко је подносилац, сада већ озваниченог акта који је уздрмао општинску власт, није могао да нам одговори, објашњавајући све "гужвом код општинских власти и у самој писарници". Званичан одговор је најавио за уторак.

На седници СО, која је била посвећена само увођењу самодоприноса у насељу Луњевица, а не и афери "локални Викиликс", председник општине Мирковић понудио је опозицији, која тражи формирање анкетног одбора због ових (не)законитих исплата, компромис.

РАДИКАЛИ РАДИКАЛИ у СО верни др Војиславу Шешељу, који подржавају скоро све намере локалне коалиционе власти СПС-ДС, подржали су и ову, коју је поводом поменуте афере изложио председник општине Мирковић (СПС). - Сачекаћемо извештаје општинских служби, а ако има неправилности, сви починиоци морају да одговарају - казао је на седници СО Милан Васић, шеф одборничке групе СРС.

- Нема ниједног разлога да било шта кријемо. Иза свега што радимо и што смо радили мора да стоје истинитост и тачни подаци и, ако има икаквих неправилности, лична одговорност. Зато од Одељења за финансије и осталих надлежних општинских служби тражим да хитно припреме тај извештај. Сигурно ће уследити финансијске и друге контроле кроз општину - казао је Мирковић.

- Зашто се плашите анкетног одбора ако сте искрени у намерама? - питао је Душан Ђуровић, шеф одборничке групе ДСС, владајућу колалицију СПС-ДС. - Изгледа да ову тему желите да "затрпате". А шта ћемо ако наставе да "цуре" други, нови овакви документи из општине, ако они претекну и извештаје служби општине којима ионако не верујемо? Како онда да верујемо и најавама локалне власти за будуће инвестиције?

ДСС се на крају ипак сложио с предлогом председника општине и предлогом председника СО Михаила Вучетића (ДС).

- Ако не будете задовољни извештајима надлежних општинских служби, онда СО, по закону, може да формира анкетни одбор - најављује Вучетић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације