Договор са Румунима око хидроелектране

Лј. ТРИФУНОВИЋ

понедељак, 13. 12. 2010. у 20:38

Договор са Румунима око хидроелектране
Изградња реверзибилне хидроелектране "Ђердап 3" почеће у најбољем случају за две године. РХЕ би била само са српске стране. Потребно пет-шест милијарди евра

КЛАДОВО - Изградња реверзибилне хидроелектране (РХЕ) "Ђердап 3" у најбољем случају могла би да почне тек 2012. године, јер је за тај капиталан пројекат потребно најмање две године напорног рада само за комплетирање документације. Поред тога, остаје и проблем финансирања, будући да је инвестиција око изградње ове РХЕ процењена између пет и шест милијарди евра.

Ово за "Новости" истиче Драган Станковић, директор Привредног друштва "Ђердап".

- ЕПС је потписао Меморандум о разумевању са немачком компанијом "РНјЕ" о заједничком истраживању и могућој изградњи РХЕ "Ђердап 3" и ХЕ на Великој Морави - наглашава Станковић. - У целој причи, ПД "Ђердап" је задужено искључиво за израду неопходне документације. Јер, мора се нагласити и да је први пројекат изградње нове електране урађен пре три деценије и да су се сада хидрометеоролошки услови променили.

Наш саговорник објашњава и да у овом тренутку није могуће одговорити да ли би пројектована снага РХЕ "Ђердап 3" износила 2.400 мегавата (што је 34 одсто садашњих капацитета ЕПС), будући да је постојећа документација прављена када је Дунаву било леда, док га сада нема.

ИМЕНОВАНјЕ ДРАГАН Станковић именован је недавно за председника Одбора за енергетику ПКС. Нјега је на ту функцију предложио Драгомир Марковић, генерални директор ЕПС, који је пре Станковића био председник Одбора за енергетику ПКС.

- Уз све то и румунска страна са којом смо заједнички изградили и експлоатишемо нашу највећу ХЕ "Ђердап 1" код Кладова, изразила је негодовање нашим наступом у вези са изградњом РХЕ "Ђердап 3" - открива Станковић. - Јер РХЕ "Ђердап 3" би се за разлику од ХЕ "Ђердап 1" и "Ђердап 2" налазио само са српске стране и њен рад би, без сумње, утицао на експлоатацију система постојећих хидроелектрана на Дунаву.

Директор ПД "Ђердап" подвлачи и мало познату чињеницу да румунска страна имајући у виду различиту конфигурацију терена учествује у одржавању српског дела приобаља, и да уговор са фирмом "Портиле де Фијер" (румунски део "Ђердапа" важи до - 2050. године.

- Дакле, ако говоримо о изградњи РХЕ "Ђердап 3" неопходно је да упоредо са ревизијом постојећих и израдом нових пројеката са Румунима (који такође наговештавају изградњу сличног објекта на својој територији) усагласимо све детеље око изградње и пуштања у рад једног таквог капиталног објекта - закључује Станковић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације