БИСТРИЦА - Пре 50 година остварило се деценијама у Старом Влаху препричавано пророчанство: да ће "Увац протећи кроз Китоњу", брдски масив који раздваја клисуру Увца од долине река Бистрице и Лима. Неимари су пробили тунел од осам километара и воду из Радоињског језера довели на турбине ХЕ "Бистрица", на раскрсници путева у Лимској долини. Тако се Увац улива у Лим 25 километара пре старог ушћа.

За пет деценија рада ХЕ "Бистрица", најстарија и највећа на Увцу, произвела је 16 милиона мегаватчасова струје. Енергетичари кажу да је то 57 одсто од учинка лимског енергетског система, у коме су још три касније изграђене централе - две узводне на Увцу - "Кокин Брод" и "Увац" и "Потпећ", једина на Лиму.

УСПОМЕНА УВАЦ, највећа притока Лима, јединствен је у Србији, а реткост у свету , по томе што је хидроенергетски потенцијал реке искоришћен безмало у потпуности. Успомену на реку које готово нема на географским картама именом чува - Увачко језеро.

Када је пуштена у рад, почетком 1960. године, ХЕ "Бистрица", са два агрегата снаге 104 мегавата, била је највећа ХЕ у Србији.Струја је потекла према Београду тек изграђеним далеководом од 220 киловат-часова. За агрегате "Бистрице" кажу да у мрежу шаље златне киловате Увца.

- Као акумулациона ХЕ, "Бистрица" у залеђу чува "вршну струју" и ускаче у шпицевима потрошње, изјутра и најчешће увече од 19 до 23 сата - истиче Рафаило Думбеловић, еклектроинжењер, управник електране. - Уз "Бајину Башту" и "Ђердап" "Бистрица" има секундарну регулацију фреквенце и снаге, па јој рачунар из диспечерског центра у Београду директно задаје снагу агрегата.

У ХЕ "Бистрица" и даље је костур опреме уграђене пре пола века, наравно уз осавремењавање и аутоматизацију. У два агрегата "Сименсовом" и "Рада Кончара" замењени су статори, као и други делови електромеханичке опреме у процесу превентивног одржавања да не би дошло до хаварија и застоја.

Почетак градња електрана на Увцу пре шест деценија био је својеврсан градитељски подухват. Неимари "Енергопројекта", "Хидротехнике", "Тунелоградње" су, како је певао један полимски песник, у срце реке побили три бране. Укроћене воде у три језера у средњем и горњем току измениле су земљопис краја.

Поводом 50 година рада, вечерас у нововарошком Дому културе је промоција монографије "Лимске хидроелектране" др Слободана В. Ристановића и изложба фотографија.