Газду штити политика?

Б. БАЛЕТИЋ

понедељак, 04. 10. 2010. у 21:29

Газду штити политика?
Обезбеђење кулског ”Стар секјуритија” тужило послодавца. Три године без одмора, два месеца без слободног дана

КУЛА - Тринаесторица сада већ бивших радника предузећа ”Стар секјурити” из Куле, које, поред обезбеђења, обавља још неколико делатности, тужила су послодавца због неплаћеног прековременог рада, изостанка слободних дана и годишњих одмора, као и отказа, за које кажу да су их добили неосновано.

Иако су прве тужбе радници почели да подносе крајем 2008. године, па све до јула 2009, власник предузећа Владимир Јовановић из Куле ни на једном од досадашњих многобројних рочишта није се појавио.

БЕЗ КОМЕНТАРА ВЛАДИМИР Јовановић, власник кулског предузећа ”Стар”, није желео да коментарише тужбе радника нити њихове тврдње да има политичке везе које му омогућавају да одуговлачи са решавањем тужби које су радници поднели против њега.

Према речима Зорана Матошевића, који је био запослен у предузећу од самог оснивања, пре четири године радници су тужили власника и од њега захтевали три и по милиона динара.

- Оваквим одуговлачењем стиче се утисак да послодавац не мари ни за једну тужбу и да има неку везу у државним органима. Ми смо, за минималне плате, радили по три године без годишњег одмора, а нас неколико често је радило и по два месеца без иједног слободног дана, а свакако да нам је прековремени рад био готово свакодневан - каже Матошевић, који је у предузећу ”Стар секјурити”, са места шефа обезбеђења, премештен у техничку службу.

Како би се изборили за права, радници су се учланили у Слободни синдикат у Црвенки, и тада су, тврде они, почели да добијају прве отказе.

- Многи од нас дуго су радили без икаквог уговора. Ја сам неколико месеци радио у обезбеђењу и носио оружје а да за то нисам имао никакву дозволу, и тиме ризиковао одлазак у затвор, јер ми је власник из дана у дан говорио да ће ме сутра запослити - наглашава Оливер Дрча, који је у овом кулском предузећу радио као шеф обезбеђења.

Он тврди да је ово само део незаконитих радњи Владимира Јовановића, иза којег, наводи он, стоје политичке везе и утицајни појединци.

- Наш бивши послодавац у међувремену је главне послове пренео на фирму-ћерку ”Старс мастер”, вероватно да би избегао плаћање свих обавеза. Готово 90 одсто послова са физичким лицима ми смо морали да радимо без рачуна, по принципу новац на руке - рекао је Дрча.

Радници, револтирани због вишемесечног нерешавања њиховог проблема, обратили су се и Одељењу за привредни криминал у Сомбору, а против Јовановића је поднета и тужбу за злоупотребу службеног положаја и прибављање имовинске користи веће од милион и по динара.

Предузеће ”Стар секјурити”, поред обезбеђивања више од 300 објеката на подручју општине Кула, али и у другим градовима, са двадесетак запослених, бави се и уграђивањем аларма, видео-надзора, клима-уређаја, као и монтажом система сателитске телевизије ”Тотал ТВ”.


Коментари (4)

nosonja

05.10.2010. 20:36

@Grujic Tomislav - Dosao i nosonja na red...nicija nije gorela do zore,nece ni njegova! Samo,u toj firmi ima jos odgovornih i onih koji se potajno vidjaju i druguju sa "uglednim"policijskim oficirima,kao i politickim prvacima...-Neka se inspektori raspitaju kod ljudi,kod kojih je ova agencija ugradjivali video nadzor,alarme i dr.tehnicku robu,kako im je placano?-Iznenadice se,jer je vecina poslova odradjivana "solarno",a to znaci-lova na sunce!-Postavlja se pitanje,da li su ovakvi ljudi iznad zakona i drzave?

terminator

06.10.2010. 07:03

Nadam se da ce jednom i pravna drzava da poceti da radi svoj posao. Ko zna sta je sve radio sto se i ne zna,odakle je napravio onaj objekat u centru nego kradjom sigurno je nosio gajbice pa zaradio. On ne placa porez a opstina ga finansira-bruka!

demokrata

06.10.2010. 17:35

Ako je to istina,demokratska stranka treba da se ogradi od njega,a ne da dozvoli da ga ona finansira a da taj nazovi biznismen blati ugled nas demokrata!!