“Грозница“ већ ископала брдо

Миша РИСТОВИЋ

02. 07. 2010. у 20:41

Легенда о закопаном благу у Миљковцу, код Ниша, и даље мами трагаче. Ту је била организована највећа потрага за златом на просторима бивше Југославије

ВЕКОВНА прича о закопаном благу у Миљковцу, удаљеног двадесетак километра од Ниша, и даље мами многе ловце на злато, који готово даноноћно прекопавају брда око овог села. Сви они, неуморни и похлепни, трагају за старимвизантијским благом из6. века.

По другим причама, Миљковац крије благо Немањића, а има и оних који тврде да се ту налазе драгоцености које су хајдуци пљачкали од Турака. Мештани Миљковца причају да су многи трагачи долазили са намером да пронађу стару подземну византијску цркву испуњену златом, крунама, одорама и дијамантима, али нико још није успео до сада.

- Наводно, у овом атару је сакривено чак 17 тона блага - каже Владан Јовановић из Миљковца.

У Србији постоје људи који тврде да имају детаљне мапе где се та византијска црква налази, али нико још до сада није успео да одгонетне мистерију о закопаном благу код Миљковца. На локацији од неколико квадратних километара, где се претпоставља да би могла дасе налази подземна црква, постоје неколико занимљивихисторијских и туристичких атракција.

Ту је „лоцирано“ рано византијско утврђење Градиште, које је било део одбрамбеног система римског цара Јустинијана Првог (527-565), у чијој унутрашњости се налази и остатак цркве из тог периода. Неколико стотина метара даље се налазе остаци средњовековног замка Железник из 14. века.

А колико је легенда о закопаном благу у селу Миљковац, код Ниша, велики мамац за ловце на злато, показало се пре више од 15 година, када је на овим просторима организована највећа потрага за златом на просторима бивше Југославије у 20. веку!

Миљковчани ових дана избегавају да детаљније причају о овој великој „акцији“, али је извесно да је велика потрага организована под „аманетом“ државе. Тада се, наводно, констатовало да је дошло време да се скине вековноблато и земља са скривеног блага династије Немањић и да би то могло да попунидевизне резерве и извуче Србију из тешког стања у коме се тада налазила.

У самом селу и на околним брдима тада је било наоружаних група, а потрагу за благом је предводио мистериозни Италијан са Сицилије Салваторе Антони Фиандак са тимом спелеолога. Миљковчани кажу да је он био и видовит. За копање су се користиле тешке инжењеријске машине и динамит,а место на коме је копано названо је „Јовинајама“, по Јови Бранковићу, из Миљковца, на чијем имању се копало.

- Када сам тих година видео да на мом поседу нешто раде непознати људи пријавио сам их полицији, где ми је речено да се ништа не бринем и да ће свака евентуална штета да ми буде надокнађена - прича Јова Бранковић. - Сигурно су тражили магазе и злато, али нико не зна да ли су нешто и пронашли.

Сама „Јовина јама“ се налази испод стене и дубока је педесетак метара, а била је прокопана још толико. Трагачи су наводно имали стару мапу са текстом „нађи каменутаблу на којој су исписана седам слова и три крста, испод које се налази подземна магаза од 12 просторија пуна златних дуката, златног накита,четири круне са дијамантима и пуни казани разног блага. Ту се налази иподземна црква опточена златом“.

У то време, тврде Миљковчани, у селу је виђен и Жељко Ражнатовић Аркан са својимљудима. Мештани причају и да се после две године ископавања и трагања једног дана изнад села појавио хеликоптер, који је дуго „лебдео“ изнад брда где се налази „Јовина јама“.

Да ли је и шта хеликоптер подигао остало је непознато. У Миљковцу веле да благо није пронађено, а да су трагачи били јакоблизу да га нађу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације