Паре за нерад

С. ВЕЛјКОВИЋ

10. 06. 2010. у 20:52

Паре за нерад
Градско веће Врања тужи ”Србија воде”. Према мишљењу чланова већа, ово предузеће, иако задужено ...

ВРАНјЕ - Градско веће Врања одлучило је да тужи ”Србија воде”. Према мишљењу чланова градског већа, ово предузеће, иако задужено за одржавање водотокова у Пчињском округу, то не ради већ годинама. Због тога је, сматрају они, дошло и до хаварије на брани ”Првонек”, а Јужна Морава поплавила је оранице и баште у селима кроз која пролази. Штета је процењена на 700 милиона динара.
- Служба за елементарне непогоде и служба за пољопривреду утврдиле су да је штета 700 милиона динара. Директна штета је 400 милиона, а она се односи на оштећене путеве и мостове, приход од засађених усева. Индиректна штета је 300 милиона коју смо имали због хаварије на брани ”Првонек”, па нам је град десет дана био без воде - каже Бранимир Стојанчић, портпарол градског већа.
А, то што је Врање било без воде проузроковало је да школе и вртићи нису радили неколико дана, а била је отежана и производња у неким фабрикама.
Дејан Илић, члан градског већа задужен за пољопривреду, тврди да ”Србија воде” неколико година уназад уопште не одржавају водотокове у Пчињском округу.
- Ту, пре свега, мислим на Јужну Мораву. Река је скроз запуштена, њене притоке такође, па чим падне јача киша ето проблема. Ми смо покушавали нешто сами да радимо, али све је то недовољно - објашњава Илић.
Годишње, наводи он, кад би се реке и притоке редовно одржавале, треба 3,6 милиона динара.
- Тај новац ми уплаћујемо ”Србија водама” сваке године, а заузврат они треба да се брину о коритима река у нашем крају. Имали смо, додуше, неки дуг према њима, али смо и то измирили. Истовремено, нама ”Србија воде” нису одобриле два пројекта - један се односио на уређење градске реке, а други баш на Јужну Мораву - тврди Илић.

ДОДАТНИ ПРИХОДИ
СТОЈАНЧИЋ каже да ”Србија воде” не да не раде свој посао, већ убиру и додатне приходе тако што издају дозволе за сепарацију песка из Јужне Мораве. Због тога мештани појединих села уз Јужну Мораву имају већ годинама проблема, јер се песак неконтролисано вади из реке. Многи су мостови поткопани и само што се не сруше, а најгора је ситуација у оближњем Златокопу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације