Храм се премешта

Б. ПУЗОВИЋ

27. 01. 2010. у 19:58

Најстарија православна црква у Тубравићу код Ваљева неће бити потопљена. Ваљевска Грачаница ће бити измештена на друго место, у село Брезовице

ВАЛјЕВО - Најстарији православни храм у ваљевском крају посвећен светом Архангелу Гаврилу, познатији као Ваљевска Грачаница, у Тубравићу, неће по свему судећи бити потопљен кад буде почело да се пуни будуће вештачко језеро „Ровни“. Црква ће, највероватније, бити измештена на другу локацију, у оближње село Брезовице.
Уз раније апеле епископа ваљевског Милутина, бројних удружења, грађана, стручњака, на Интернету је организована петиција за спас цркве која потиче још из доба Немањића од потапања, о чему су недавно „Новости“ прве писале. Потписници петиције су из Србије, САД, Велике Британије, Пољске, Чешке, Француске, Хрватске, Аустралије...
- Не постоји никаква одлука да црква Грачаница буде срушена. Још 2002. године, инвеститору градње хидроакумулације, Јавном предузећу „Колубара“, наложено је да сачини елаборат истраживања Грачанице, на основу ког би била урађена студија о начину њеног измештања - рекла је Весна Ћирић, директорка Завода за заштиту споменика у Ваљеву. - Тај елаборат до данас није финансиран. Сви прорачуни говоре да ће ниво будућег језера доћи до цркве, чије је измештање ипак могуће.
Лјубомир Муцић, директор ЈП „Колубара“ сматра да има довољно времена за израду елабората о измештању храма. Тада ће бити познато и који делови цркве могу да се пренесу на нову локацију. Подсећа да је елаборат о експропријацији земљишта за потребе хидроакумулације „Ровни“ јасан - црква се премешта на нову локацију.
- Неће црква Грачаница на пролеће бити срушена, или потопљена како неки страхују, пошто пробно пуњење језера водом почиње тек крајем године. Биће довољно времена да се све обави, јер треба да прође још времена док се ниво воде приближи храму - објаснио је Муцић. Грачаница ће бити премештена на друго место, у обиму у ком је то могуће. То ће, у ствари, бити реплика од старих, оригиналних делова.
Израда елабората који ће према проценама да кошта највише седам милиона динара, била је одложена, јер се чекало да за вернике из тог краја буде изграђена нова црква у Брезовицама. У ту цркву, како традиција налаже, биће пренето звоно из Грачанице.
- Стручњаци Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву нису могли да почну испитивања у цркви док у њој трају богослужења - рекао је Муцић. - Храм у Брезовицама изграђен је крајем прошле године, ускоро добија употребну дозволу и биће предат СПЦ на коришћење.

ЈЕЗЕРО
Брана будућег језера „Ровни“ гради се већ две деценије. Акумулација, запремине 50 милиона кубних метара, водом ће снабдевати Ваљево, Лајковац, Мионицу, Лазаревац и термоелектрану „Колубара Б“ код Уба, кад буде изграђена. Земљана брана висока је 75 метара. Језеро је 13 километара југозападно од Ваљева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације