ВРШАЦ - Хукање изузетно ретке птице - уралске сове, у Србији се може чути само у шумама Вршачких планина, највишег масива у Војводини, али је њихова популација угрожена због релативно младих стабала, која немају шупљине погодне за гнежђење. То је, генерално, проблем читаве северне покрајине, која под шумама има свега 6,4 одсто површине.

Као покушај да се такво стање промени, чланови Природњачког друштва “Геа” из Вршца, већ десет година волонтерски постављају дрвене кућице, као замену за природне дупље. На њихово изненађење - већина кућица је настањена! Уралске сове, кукувије, кукумавке и модровране, остале мање птице, па чак и веверице, пухови, дивље пчеле... у њима су нашле свој модерни дом.
- Прве две кућице за сове смо поставили 1999. године, а први станари су се уселили наредног пролећа. То нас је подстакло да до данас поставимо стотинак кућица - каже Миливоје Вучановић, орнитолог аматер и члан ПД “Геа”, чијим се ангажовањем популација уралске сове са два повећала на седам парова! - Недавно смо у селима, у подножју Вршачких планина, уз помоћ Електровојводине, поставили и платформе за беле роде, а отворили смо и хранилишта за птице грабљивице, у нади да ћемо вратити глобално угрожену врсту, орла крсташа, који се на овим просторима гнездио пре тридесетак година.
“Геа” је у Србији позната по својим акцијама. Нјихов пример већ следе млади орнитолози у Овчарско-кабларској клисури.
- То је једна од поенти нашег рада - додаје Вучановић, који је недавно направио први еколошки документарац у нашој земљи, који се бави животом сова.
Филм “Заштитимо сове” траје 52 минута, а настао је склапањем теренског материјала прикупљаног од 1998. до 2009. године. Неки кадрови до сада још нису виђени.
- Филм приказује сва искушења шест врста сова на Вршачким планинама и проблеме суживота са људима, али предлаже и начине како човек може са мало напора да помогне овим птицама у борби за опстанак. Јер, у Србији се још суочавамо са примером да сове убијају из чистог сујеверја - предочава Вучановић.

ЧАК 123 ВРСТЕ ПТИЦА
- ВРШАЧКЕ планине су станиште за 123 врсте птица, од којих су многе ретке и заштићене - каже Миливоје Вучановић, који је открио изузетно ретке уралске сове и орла змијара, чије је младунче пре неколико месеци угинуло од последица рањавања пушком.
Открио је и јастреба осичара, планинску стрнадицу, планинског попића, белогруду чиопу... Зато његова запажања користе и високообразовани орнитолози, када је реч о терену око Вршца.

ВОЛОНТЕРИ
”ГЕА” сарађује са школама и организацијама које се баве младима. Тако су ученици основне школе из села Гудурица, на часовима техничког образовања, направили више кућица, а чланови Одреда извиђача направили и поставили десетак. Кажу, у младима имају најбоље партнере и савезнике за очување флоре и фауне.