ЧАЧАК - Кроз Метадонски центар психијатријског одељења чачанске болнице од јануара прошле године прошло је 129 наркоманских зависника. Бесплатно дељење "метадона", лека који спречава апстиненцијалну кризу наркомана, организовано је финансијским средствима Глобал фонда, уз посредство Министарства здравља. Циљ пројекта је превенција криминала, као и хепатитиса "Ц" и ХИВ-а, али и смањење случева предозирања.

- Постоји тимска процена стручних људи који одлучују да ли се неки кандидат укључује у ову врсту терапије. Обично се ради о особама које имају дуготрајни хероински стаж, најчешће више од три године - каже психијатар др Александра Богдановић. - Они бесплатно добијају "метадон". Зависник не мора да краде или отима од породице новац да би дошао до дроге. "Метадон" је лек чије дејство траје 24 сата. За то време особа је "заштићена" од апстиненцијалне кризе.
Дозе "метадона" преписују се под строгим надзором лекара, а зависници у прва три месеца терапије долазе и свакодневно узимају овај лек. Од трећег до шестог месеца, лек се добија три пута недељно, а до године, једанпут седмично. За све време трајања терапије два пута недељно пацијентима се раде тестови урина, како би се утврдило да ли је овисник завршио са свим врстама опијата.
- Терапије се примају орално. Центар не ради викендом па се пацијентима "метадон" даје унапред, помешан са соком од јабуке, како не би могли да га злоупотребе. Уколико се догоди да неко три пута у току месеца неоправдано изостане и не дође по своју терапију, аутоматски га избацујемо из програма. Поново може да се укључи тек кроз шест месеци - казала нам је др Богдановић. - Неки од њих биће доживотно на "метадону". Оно што је добро је то што "метадон" не делује на свест. Пацијент може чак да управља возилом. Имамо случајеве где су људи, уз помоћ ове терапије, почели нормално да одлазе на посао и раде.

ПАЦИЈЕНТИ ИЗ РЕГИОНА
ОД почетка програма овог вида лечења забележено је да је најмлађи зависник имао је 20 година, а најстарији 52. У Чачак, који у региону предњачи по броју укључених у овај програм, по терапију долазе и мештани околних градова - Горњег Милановца, Лучана, Ивањице, Краљева...