ВРШАЦ - Иако је светска економска криза одавно покуцала на наша врата, што српски званичници с муком признају, вршачка фармацеутска компанија "Хемофарм" проналази начин да се одупре тешким тржишним условима, а да се, при том, број запослених не мења. Не ослањајући се много на мере које је Влада Србије донела за превазилажење економске кризе, своју шансу виде у извозу.

- Пред све учесталијим најавама светске економске кризе, наша државна и политичка елита је скривала главу у песак и спорадично нас храбрила да ће Србију тај налет заобићи, што се, наравно, никако не може догодити - истакла је Гордана Лазић-Велован, директорка Центра за односе са јавношћу "Хемофарма". - И економски много развијеније државе имају пакете заштитних мера за домаћу индустрију, док је код нас то изостало. Домаћи произвођачи лекова налазе се у потпуно неравноправном положају у односу на инострану конкуренцију, а најновије мере Владе Србије за превазилажење економске кризе нису посебно подстицајне, имајући у виду претходну наглу либерализацију тржишта.
Гордана Лазић-Велован каже да су у "Хемофарму" навикли на тешкоће и препреке, али да су, упркос свему, прошлу годину завршили тако што су реализовали планове који су врло захтевни.
- Све тешкоће смо увек третирали као изазов, а не као оправдање за лош резултат. Тако је било и у време енормне инфлације, у периоду санкција - подсећа Лазић-Велованова. - Међутим, одавно се суочавамо с проблемом ликвидности, јер месецима чекамо наплату за испоручене лекове. Ослањамо се на унутрашње резерве, спроводимо низ мера рационализације, али уз очување упослености. Иако је жестока конкуренција, снажније наступамо на другим тржиштима, јер у расту извоза видимо своју шансу.

СИРОВИНА СКУПЛЈА ОД ГОТОВОГ ЛЕКА
ПОДРЕЂЕН положај домаћих фармацеутских компанија највише се огледа у односу цена увозне сировине за справљање лекова и готовог медикамента.
- Цена лекова домаћих произвођача једва да је прешла 50 одсто инодомицилне, иако је пре три године обећавано да ће до ове године достићи ниво од 80 одсто. На увозни лек се плаћа један одсто царине, а на сировину за лек - од пет до десет пута више. И ПДВ је већи за сировину него за лек. Однос је 18 према осам одсто - рекла је Лазић-Велована.

АМЕРИКА
ИЗ "Хемофарма" најављују да ће први контингент лекова из вршачке фармацеутске компаније, и једног од највећих извозника, ускоро бити испоручен на америчко тржиште.