Град брани агин хан

М. НИЋИФОРОВИЋ

четвртак, 08. 01. 2009. у 18:59

Град брани агин хан
Агенција за приватизацију упорна да прода туђу имовину у Новом Пазару. Породица Муртезић полаже право на споменик под заштитом државе

НОВИ ПАЗАР - Агенција за приватизацију недавно је трећи пут одложила аукцију за продају новопазарског Угоститељског предузећа „Липа“ у чијем саставу је и Амир-агин хан, споменик исламске архитектуре из 18. века који је под заштитом државе.
Против продаје Амир-агиног хана „устали су“ Градско веће у Новом Пазару, које је донело одлуку о његовом повраћају граду, и породица Адема Муртезића, која овај познати културно-историјски споменик сматра својом бабовином и тражи његов повраћај. Градско веће усвојило је и одлуку о повраћају још два градска добра: ресторана у Новопазарској Бањи и кафане „Граната“ којима такође газдује Угоститељско предузеће „Липа“.
- Моја породица годинама покушава да поврати Амир-агин хан који је 1959. године без икакве надокнаде одузет од мог деде Ћазима (Амира) Хаджифејзагића. Општински суд у Новом Пазару недавно је донео привремену меру којим се зауставља приватизација овог културног и историјског добра, али и поред тога у Агенцији за приватизацију су упорни у намери да хан продају у пакету са другим „Липиним“ објектима - каже Адем Муртезић.
Он додаје да се нада да ће Амир-агин хан, који „Липа“ сада издаје под кирију, бити враћен граду, а да ће га град, док држава не донесе закон о денационализацији, уступити његовој породици на привремено чување и коришћење.
- Сигуран сам да ћу се са градом лако договорити и да ћемо заједно од Амир-агиног хана направити леп кутак за све житеље Новог Пазара - каже Муртезић и захваљује се градском руководству што није дозволило да вредан објекат незаконито оде у непознате руке.
Амир-агин хан је неколико пута мењао власника, а од 1970. године, одлуком тадашњих општинских власти, њиме газдује Угоститељско предузеће „Липа“ које је у њега доста уложило и које га такође сматра својим власништвом. Сада је на потезу Агенција за приватизацију од које се очекује да убрзо закаже нову аукцију за продају „Липе“, али без Амир-агиног хана, ресторана у Новопазарској Бањи и кафане „Граната“.

ПРЕТЕ ШТРАЈКОМ ГЛАЂУ
АДЕМ Муртезић каже да, упркос злоупотребама у приватизацији, верује држави и градском руководству и нада се да закон неће бити грубо изигран на штету његове породице.
- Ако покушају да на силу продају хан, штрајковаћемо глађу, ако ни то не помогне спалићемо се у центру града. Одлучни смо да до краја и свим средствима бранимо нашу бабовину - каже Муртезић.

ЈЕФТИНО
УКУПНА површина Амир-агиног хана и дворишта унутар ове грађевине износи око 7,6 ари, а вредност објекта који се налази у најстрожем центру града процењује се на неколико милиона евра. Занимљиво је да је почетна цена коплетне „Липе“, са ханом и познатим хотелом „Врбак“, само 1,7 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dragana

08.01.2009. 19:45

Zelim da istrajete u tome sto smatrare da je vasa babovina jer vase je vase, ja znam kako je kada se borite za svoje nasledje.