ПАРАЋИН - Већ пет година самостална занатска радња „Јасен Лукић“ из Параћина држи ексклузивно место најмањег добављача чувене шведске компаније „Икеа“. Са само двадесетак запослених, ова радионица за обраду тврдог дрвета, чији је власник Стеван Лукић, успела је да задобије поверење Швеђана и да квалитетом производа задржи ту позицију.

Данас, ова фирма на сваких шест месеци без проблема обнавља уговор са „Икеом“ за испоруку делова намештаја. А колико је велико међусобно поверење, говори податак да је шведска компанија у производни погон параћинске фирме који ће се налазити у суседној Ћуприји, одлучила да уложи 570.000 евра.
- Сарадњу са „Икеом“ започео сам сасвим случајно - објашњава Лукић. - На Сајму мале привреде пре пет година у Параћину, од удружења предузетника из Тополе чуо сам да Амбасада Шведске има посебну сарадњу са том општином. Послао сам податке о својој радионици и напоменуо да бих, рецимо, могао за њих да радим ножице за намештај. И тако је то кренуло - истиче Лукић.
„Јасен Лукић“ од тада ради искључиво за „Икеу“ и у његовом производном програму има различитих делова за намештај. Лукић са осмехом каже да је „шведски намештај на српским ножицама“ и додаје да од прошлог месеца испоручује и дрвене офингере за дечју гардеробу. Поруджбине стижу сваког месеца, а пут Шведске одлази месечна испорука од око 20.000 сетова ножица за намештај и 30.000 сетова офингера.
Стеван Лукић не крије да му је досадашњи производни простор постао тесан. У договору са „Икеом“, кренули су у заједничку инвестицију куповине локације и у реконструкцију затечених објеката у Ћуприји, како би тамо преселио комплетну производњу. Приводи се крају реновирање две хале површине 4.500 квадрата и изградња објекта за сушару од око 400 квадрата. Комплетна инвестиција вредна је милион марака. Што у новцу, што у опреми, „Икеа“ ту улаже 570.000 евра, а њихове прве машине за финалну обраду дрвета почеће да стижу крајем овог месеца.
На нову локацију „Јасен Лукић“ ће се преселити до краја године. Производња ће тада бити много већа, па је план да се 2009. произведе 200 кубика готових производа или 800 кубика обле грађе. Број радника, са садашњих 20, биће повећан на сто.

ГАРАЖА
Стеван Лукић приватни бизнис започео је у гаражи, а бавио се производњом дрвених степеница. Правник по струци, без проблема је регистровао фирму и каже да је за успех потребно много знања, рада и мало среће. Наравно, потребан је и производ врхунског квалитета, јер су критеријуми „Икее“ врло строги.