Наталитет брига мајке

Слађана ВЕЛЈКОВИЋ

недеља, 06. 07. 2008. у 19:02

Наталитет брига мајке
У Врању: абортус и даље најчешћа "заштита" од нежељене трудноће, а држава и даље неактивна. Годишње се обави 1. 500 интервенција. Месечно мање деце за пет школских одељења
ВРАНјЕ - Најчешће средство за контрацепцију у Врању и даље је, нажалост, абортус. Упућени тврде да се годишње обави око 1.500 интервенција у четири врањске приватне гинеколошке ординације и на овдашњем гинеколошком одељењу.
И док црква стално придикује како ће српски народ бити уморен белом кугом, а Српкиње најзаслужније за то, дотле, реалност није баш тако црно-бела. Јер, српска, самим тим и врањска трудница, ако има срећу да ради, а несрећу да треба да одржава трудноћу, од послодавца ће примати умањену плату. У драстичнијим случајевима може да буде и отпуштена, или ће јој један од услова за запошљавање бити прећутни договор са фирмом да неће остајати у другом стању. Онда, само 50 одсто породица остварује право на помоћ за новорођено дете, јер је неопходна гомила докумената за остваривање овог права. Све су то разлози, наравно, не једини и не пресудни, што се Врањанке толико често одлучују на абортус.
- Код нас у ординацији имамо само четири-пет абортуса месечно. Мислим да су девојке много информисаније, али и момци показују све више иницијативе да заштите своју девојку - износи своја искуства др Александар Миленковић, власник гинеколошке ординације "Гинека".

Едукација

Својевремено је на Гинекологији било 120-130 абортуса месечно. Сада је, међутим, тамо потпуно другачија ситуација. Абортуси су спорадична појава, одради се тек пет-шест интервенција.
- Уопште не мислим да су Врањанке сада едукованије него онда. Разлог што их има тако мало јесте што већина иде у приватну ординацију да прекине трудноћу, и то зато што су услови тамо комфорнији, а цене сличне. Осим тога, на Гинекологији увек постоји могућност да вас види неко познат, а тамо је дискреција загарантована - сматра Гордана Ђорђевић, гинеколог-акушер на врањској Гинекологији.
Слично објашњење има и Миљана Митровић, начелница врањског Диспанзера за жене и гинеколог консултант у приватној ординацији "Др Джикић". Докторка Митровић каже да се месечно овде обави двадесетак абортуса, а пацијенткиње су и млађе, али и старије жене.
- Овим млађим покушавам да објасним да је неопходно да узимају контрацепцију. Оне, међутим, и даље са скепсом гледају на то. Наводно, пилуле за контрацепцију гоје и изазивају маљавост, што, наравно, није тачно. Кажем им онда да користе макар "кондом", али им је и то компликовано. Нећете веровати, али осамнаестогодишњакиње не знају да израчунају ни плодне дане - набраја докторка Митровић.
Она износи и запажање из своје лекарске праксе, па тврди да то што Врањанке не пристају на контрацепцију, има везе и са њиховим мужевима.
- Кад дођу обоје, предложим им да убудуће супруга користи контрацепцију, али уместо ње одговара он: "Нека, докторка, пазићу је убудуће". У ствари, ако она буде узимала контрацепцију, више неће моћи да контролише колико му је верна - објашњава др Митровић.

Илегала

МеЂутим, гинеколог који због "осетљивости проблематике" инсистира на анонимности, тврди да је ситуација много гора него што се из ових бројки може закључити.
- Број абортуса премашује 150 месечно, јер се у међувремену овде доселило много људи. Чињеница је да се највећи број абортуса ради у приватним ординацијама, а да ту, опет, не може да се сазна права бројка због пореза. И не само то, раде се и абортуси којима је "истекао рок". Наравно да је то по закону строго забрањено и кажњиво, али ко те пита и ко на крају и види... Чуо сам скоро за случај девојке познатих родитеља, која је остала у другом стању са својом великом средњошколском љубави. Али, љубав је напрасно нестала кад је даса чуо да треба да постане тата. Она се, пак, надала да ће се он предомислити и да ће се њоме оженити. Како се то није десило, абортирала је у петом месецу трудноће. Мама и тата су платили и водили је, за сваки случај, у ординацију у суседном граду - тврди наш саговорник.
Др Митровић, пак, верује да то није тако.
- Не верујем да је неко, ко је у опремање ординације уложио стотинак хиљада евра, спреман да толико ризикује и изгуби углед за неколико стотина евра - сматра др Митровић.
Како год, тек, месечно Врање остане без пет школских одељења. За град који има много више умрлих него рођених - превише.

ЦЕНЕ УЈЕДНАЧЕНЕ
ЦЕНЕ абортуса су прилично уједначене, без обзира на то да ли је реч о приватним ординацијама или врањској болници. У ординацији "Др Джикић" абортус кошта 4.000 динара - у локалној и 7.000 у тоталној анестезији, у "Матерној медики" стаје 4.500 и 6.000 динара, у "Гинеки" 2.400 и 4.800, а на Гинекологији 3.000 и 6.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације