ЛУКА Модрић (33) је заслужено проглашен за најбољег играча Светског првенства у Русији. Капитен Хрватске још једном је потврдио класу и надимак "мозак", јер је маестрално водио "ватрене" кроз вулканско гротло седам тешких мечева до највећег успеха у историји.

Искуством каљеним кроз десетогодишњу каријеру у Тотенхему и Реал Мадриду, маестралном техником и визијом да увек види "три решења" у игри, несебичним давањем које је, како кажу, стекао од раног детињства помажући деди да чува козе на Велебиту, карактером победника усађеним из ратних дешавања с почетка 90-тих и живљења као избеглица у задарском мотелу "Иж", Модрић је досањао сан да и са својом селекцијом досегне неслућене висине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Модрић: Французи славе, а ми смо поносни; Ловрен: Јуначки смо пали, немамо за чим да жалимо!

- Срећан сам због награде, али бих био много срећнији и поноснији да смо успели да освојимо Мундијал. Не бих освојио ништа без саиграча, али, искрено, од срца, трофеј најбољег је мала утеха за ово изгубљено финале - говорио је Лука после изгубљеног финала натапајући дрес сузама.

Одрастајући у малом месту Модрићи крај Обровца, Лука је, према сећањима комшија, увек био "живо, спретно дете, али лепо васпитано". Са седам година је Лука почео да снива фудбалске снове, са 15 су му у Хајдуку рекли да "није за њих, јер је физички преслаб", али су отац и стриц Жељко "жгољавка", коме су узори били Бобан и Тоти, одвели 2000. код Здравка Мамића.

И ту је Лука ухватио "цунами", једва завршио угоститељску школу, јер му је фудбал био све. "Дон Мамић" је осетио да има дијамант у тиму, после пет сезона, где се у Динаму, али и младој селекцији Хрватске, стално потврђивао, за 21 милион евра био је продат Тотенхему 2008. Дечачић који је бициклом долазио на тренинг у Задру и носио ранац већи од њега, оборио је рекорд трансфер "певаца" и "плаваца", али се није као многи Балканци задовољио великим новцем, већ је одлучио да то буде само почетак велике каријере.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Модрићу "Златна лопта", Мбапе најбољи млади играч

Шпански медији и данас кажу да је 30 милиона евра, колико су га 2012. платили Тотенхему, била једна од најбољих инвестиција, јер је Лука био један неизоставан зачин у 17 освојених трофеја (20 укупно у каријери), четири Лиге шампиона, по три Суперкупа Европе и клупска Мундијала.

А, Лука, кажу, није се много променио. Са пет година старијом супругом Вањом Боснић и њиховом децом, сином Иваном, кћеркама Емом и Софојом, и даље летује у Задру, на градској плажи у Затону, са кумом, пријатељима из детињства које никад није заборавио. За добро здравље током каријере захваљује једном Србину - Андрији Милутиновићу, стручњаку за кондицију и опоравак, из Београда...

ЗАВРШАВА СА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈОМ?
ХРВАТСКОМ круже гласине да Лука Модрић после 113 мечева за селекцију и 14 голова жели да заврши репрезентативну каријеру. И сам Лука није дао тачан одговор.
- Будућност ове репрезентације је сигурно блистава, али разговарати у овом тренутку ко ће с ким, како и шта, беспредметно је. Треба да прође неколико дана, треба се одморити, сабрати емоције и онда видети шта и како даље. Брзо ће нове утакмице, тога сам свестан, али једно знам - рекао је Модрић.