Преноси из Рија: Медаље стижу у цик зоре

Ј. Секулић

17. 07. 2016. у 11:32

Преноси из Рија: Медаље стижу у цик зоре
Како ће и у које време гледаоци у Србији на програмима РТС пратити Олимпијске игре у Рију: Други програм постаће олимпијски. У Бразилу 12 коментатора

ВРЕЛО ТВ лето на каналима РТС-а се наставља. Гледали смо европска првенства у фудбалу и атлетици, Светску лигу у одбојци, Ролан Гарос и Вимблдон, квалификације за ОИ у кошарци, тениски Дејвис куп... али оно право, најзначајније и најзахтевније почеће првих дана јула и завршити се 21. августа.

Зоран Марковић, уредник спортске редакције и шеф пула у Рио де Жанеиру, објашњава како ће гледаоци у Србији пратити Олимпијске игре.

- Концепција је кристално јасна: да будемо присутни на свим борилиштима која нас интересују, дакле, да наши гледаоци могу да виде све наше такмичаре, а наравно, и све остало што је атрактивно. То подразумева рад од јутра до повечерја, не верујем да ће бити времена за разгледање и живот у Рију, јер нас чека паклен посао - ставља до знања Марковић шта његову екипу чека у Бразилу.

Закупљен је простор од 150 квадратних метара, а извештаваће 38 људи.

- Само на први поглед може да изгледа да је то велики простор и велика екипа, ако погледате остале ТВ куће, видећете да ћемо радити у минијатури и са прилично малом екипом - објашњава Марковић. - Уз 12 новинара-коментатора, у продукционој екипи, поред извршног продуцента Зорана Трифуновића, ту су сниматељи, монтажери, продуценти и реализатори, укупно 13 људи, плус још 10 у техници, док ће радио-програм имати још четири човека. Када то сагледате, а видите колико ће бити преноса, живих емисија, разговора, а обавеза ће бити и прилози за дневне информативне емисије, схватићите да је то у односу на светске размере ипак малобројна екипа. За овај, могу рећи, подухват спремали смо се читаве две године.

Временска разлика између Рија и Србије је пет сати, што може драстично да утиче на гледаност?

- Олимпијске игре су најзначајније и најпрестижније такмичење на планети па је самим тим и гледано, а гледаност ће зависити и од резултата наших асова. Верујем да ћемо освојити више медаља него у Лондону пре четири године.

Други програм ће практично постати олимпијски програм.

- Ранораниоци ће већ моћи да виде такмичења и прве прилоге, после директних преноса гледаоци ће моћи да прате репризе све до следећих такмичњења, тако да неће бити ускраћени ни они који не могу да гледају такмичење у послепоноћним и јутарњим терминима. Али они најатрактивнији спортови, пре свега екипни, кошарка, тенис, ватерполо, одбојка, биће преношени и на Првом програму, где ће моћи да се гледају и кајак, веслање, стрељаштво... До почетка Олимпијских игара емитоваћемо емисију "У мојим патикама", као и квиз "Шести круг". А на Првом програму ћемо емитовати током читавог такмичења "Олимпијско поподне" (17.20 - 18.10), где ће гостовати познати спортисти и спортски радници, а биће укључивање и из студија у Рију.

Страха од зика вируса, вероватно, нема.

- Све је под контролом. Читава екипа је била на институту "Батут", упозната је са тим вирусом и мерама заштите током трајања Олимпијских игара.

А има ли бојазни од тероризма?

- Морамо да будемо опрезни и да поштујемо "правила игре". Бићемо смештени у "Медија селу", знаћемо у сваком тренутку где се и када иде, која је маршрута и пратићемо те линије кретања. У сваком случају, наши гледаоци неће бити ускраћени ни за један детаљ у ланцу успеха наших спортиста, који сви очекујемо - закључује предолимпијску причу Зоран Марковић.

РАДИО-РЕПОРТЕРИ

На Олимпијским играма ће бити и тројица новинара који ће догађаје коментарисати за радио. То су Милан Биговић, Владе Радичевић и Саша Микић, а за технику, монтажу и емитовање прилога и укључења биће задужен Драган Арсовић.

НОВИНАРИ У РИЈУ

Зоран Марковић ће бити лидер екипе од 10 новинара-коментатора, који ће имати обавезу и да праве прилоге и буду укључивани у програм. На том списку су Слободан Шаренац, Горан Степић, Предраг Милинковић, Предраг Страјнић, Александар Стојановић, Недељко Ковињало, Владимир Мијаљевић, Радослав Симић, Петар Денда, Милош Кривокапић, а уз њих ће бити и Сања Љубисављевић, новинар информативног програма.

СРБИ ПРВОГ ДАНА

Навијачи у Србије ће већ првог такмичарског дана, 6. августа, моћи да виде бројне спортисте на својим борилиштима:

* Од 14 часова ватерполо Србија - Мађарска

* Од 18 часова стрелац Андреа Арсовић

* Од 20.30 стрелац Дамир Микец

* Од 03.00 пливач Велимир Стјепановић

* Од 03.35 одбојкашице Србије против Италије

СЕДАМ КОМЕНТАТОРСКИХ МЕСТА

Коментаторске позиције закупљене су на следећим борилиштима:

* Олимпијски стадион - атлетика

* Маракана - Отварање (извештачи Шаренац и Стојановић) и затварање

* Кариока арена - мушка кошарка и женска до четвртфинала

* Базен за ватерполо до финала

* Акватикс центар - пливање и финале ватерпола

* Мараканазињо - одбојка

* Централ корт - тенис

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

hairlija

17.07.2016. 15:15

Kako drugi kanal olimpijski? Nemojte ljudi, mi smo naučili da prenos počne na jednom kanalu, pa se prebaci na drugi, pa po potrebi opet vrati na prvi!!!