Возачи Формуле 1 подржаће борбу против расизма пред ВН Аустије

Бета

недеља, 05. 07. 2020. у 11:16

Возачи Формуле 1 подржаће борбу против расизма пред ВН Аустије
Возачи Формуле 1 ујединили су се у борби против расизма, али колективног геста неће бити пред недељну трку у Аустрији

Возачи Формуле 1 ујединили су се у борби против расизма, али колективног геста неће бити пред трку у Аустрији.

"Свих 20 возача стоје уједињени са својим тимовима против расизма и предрасуда, истовремено прихватајући начела различитости, једнакости и инклузије и подржавајући опредељење Формуле 1 у томе", наводи се у саопштењу Удружења возача.

У саопштењу се додаје да ће сваки појединац бити "слободан да одабере како ће то да учини пре почетка трке".

Шестоструки шампион Формуле 1 возач Мерцедеса, тамнопути Британац Луис Хамилтон, претходних недеља често говорио о расизму, после смрти Афроамериканца Џорџа Флојда током интервенције полиције у Минеаполису, 25. маја.

Хамилтона је подржала његова екипа, па ће он и Валтери Ботас возити црне болиде, уместо уобичајених сребрних, као поруку против расизма, када сезона почне у недељу трком у Аустрији.

Он је недавно учествовао у маршу покрета "Животи црнаца су важни" у Лондону и покренуо је комисију како би се увећала разноликост у аутоспорту.

Упитан након данашњих квалификација да ли ће клекнути пре трке, Хамилтон је рекао: "Искрено, за сада немам никаквих планова. Нисам размишљао тако далеко".

Хамилтон је раније ове недеље прозвао ривалске екипе јер нису урадиле довољно у борби против расизма и рекао да тај спорт треба и даље да се залаже за разноликост.

Он је похвалио возаче који су се изјаснили против расизма, али сматра да други треба да ураде више. То је, како је навео, и рекао на састанку возача.

"Описао сам сценарио да је ћутање у ствари саучесништво. У неким случајевима постоји ћутање. И даље постоје људи који не разумеју у потпуности шта се дешава и због чега се протестује. Наставићу да покушавам да будем тај водич и да утичем на што више људи", рекао је Хамилтон.

Трка за Велику награду Аустрије вози се данас од 15.10.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације