Филип Филиповић за Новости: Партизан не сме да потоне

Слободан Крстовић

субота, 04. 07. 2020. у 21:33

Филип Филиповић за Новости: Партизан не сме да потоне

Фото архива ВН

Ситуација је више него алармантна и ми који смо одрасли на Бањици морамо нешто да урадимо, каже Филип Филиповић капитен ватерполо репрезентације Србије

ПОТРЕСИ на Бањици нису оставили равнодушним легенде Партизана. Некадашњи и садашњи репрезентативци недавно су писмом усталасали спортску јавност и јавно затражили хитне промене у светском великану, јер не желе да клуб у којем су поникли нестане са ватерполо мапе. Један од оних који и те како жели да помогне Партизану је и капитен "делфина" Филип Филиповић, који сматра да се клуб тако славне традиције мора сачувати.

- Партизан је био институција у ватерполу, клуб који је био пример праве ватерполо школе, рада са млађим категоријама, квалитетним тренерима, "избацивању" у први план талената. То је био клуб који се увек борио за највише домете, а данас, кад погледате ситуацију која је и више него алармантна, јасно је да ми који смо били велики део овог клуба, који смо одрасли на Бањици, морамо нешто да урадимо. Стање у млађим категоријама Партизана које је најгоре од оснивања клуба, пре свега мислим на број истих тих момака који тренутно броји не више од око 70 чланова. Такође, чињеница да базен није радио неколико месеци због немогућности челних људи да загреју воду. То су само "капи" које су прелиле чашу. На првом месту је жеља, али и обавеза да иницирамо промене, да макар покушамо да пронађемо решења којима ћемо вратити клуб на ноге - истиче, за "Новости", Филип Филиповић.

Пре две године сте понудили помоћ управи, али није дошло до сарадње. Зашто?

- И тада је постојала жеља, али нажалост вероватно није било довољно добре воље или жеље челника клуба да прихвате мој начин да помогнем. Која год врста помоћи да се понуди, важно је да са друге стране имате саговорнике који желе да прихвате савете, сугестије, поготово кад је више него евидентно и тада било да су промене неопходне.

СВАЂЕ РУШЕ ИМИЏ КЛУБА КОЛИКО су последњи сукоби на Бањици утицали на катастрофалну ситуацију у клубу? - Сва дешавања те врсте додатно нарушавају имиџ клуба и говоре да су неки други интереси у питању. Сигурно је да нису помогли, свесни смо сви чињенице да у једној кући која је препуна свађа и препирки не може бити мира. Не треба много гледати уназад, јасно је свима одавно шта се све дешава, сада је потребно да размишљамо како да својим деловањем ситуацију поправимо и доведемо клуб у оперативно стање.

Како сте замислили да помогнете Партизану. Шта можете да кажете о вашем пројекту?

- Морамо да идемо корак по корак. Идеја и жеља да помогнемо бившем клубу није дошла преко ноћи, врло смо детаљно и озбиљно приступили томе и прво је потребно да се промене догоде на највишем нивоу, да бисмо могли да почнемо са осталим. У првом тренутку ће фокус бити на враћању деце на базен и пре свега стварање неопходних услова за све наше будуће шампионе да несметано и у континуитету раде и тренирају на свом сопственом базену. Деца су будућност не само Партизана, него и целокупног нашег ватерпола уопште и на томе морамо да заснивамо велики део наше енергије.

Зашто Партизан од 2011, када је освојио титулу првака Европе, пропада све брже и брже?

- Да би један систем функционисао потребно је да све његове карике раде на истој фреквенцији. Могу да још мало приближим ситуацију и да је кроз ватерполо прикажем - ако планирамо напад или одбрану и сви радимо оно што је зацртано, резултата ће бити, а ако свако иде на своју страну, нема договора, компромиса и не радимо сви у интересу тога да победимо, онда ће нам и резултат крајњи бити такав. Верујем да ово није крај за Партизан, ова утакмица се игра до краја, а ми смо научени да се никада не предајемо и да заједно можемо да поправимо ствари.

Имате ли решења за излазак и из тешке финансијске кризе?

- Финансије су само део ове приче, постоје идеје, планови и на овом пољу, али је потребно да добијемо комплетан увид у све папире клуба. Тада ћемо у ствари знати на чему смо у том сегменту и онда ћемо одабрати најбољи начин како да се ствари покрену и у том правцу.

С обзиром на то да већина вас има обавезе у клубовима, ко може активно да се укључи у рад клуба и спроведе планове у дело?

- Иницијатива за писмо је потекла од нас 11, али наш тим је много шири. Постоје људи који су спремни и вољни да помогну у функционисању клуба, а да притом нису активни играчи. Не заносимо се тиме да као играчи можемо да водимо клуб, али имамо екипу која је спремна за тај задатак! Ми ћемо сходно својим обавезама и могућностима помоћи максимално у ревитализацији клуба и враћању, пре свега, младих на базен. Такође, један од првих задатака јесте обезбеђење неопходних услова за рад млађих категорија и стварање повољних финансијских услова за тренере који се морају максимално посветити враћању старе, препознатљиве школе ВК Партизан.

Ако буде онако како сте планирали, колико ће клубу требати да колико-толико стане на ноге?

- Волео бих да будем реалан у процени, без икаквог лажног оптимизма, верујем да уз нашу жељу, вољу, екипу која је спремна да ради у интересу клуба и свега доброг што Партизан треба да представља, уз помоћ свих релевантних институција, партнера, поштовалаца клуба кроз неколико година можемо да се надамо бољим данима за Партизан.

ИЗБОРИ НИСУ БИЛИ ЛЕГИТИМНИ

КОЈЕ ћете потезе повући уколико се челници клуба обрате Управном суду?

- Нажалост, људи који воде клуб нису изабрани на легитиман начин. И све што раде јесте да воде клуб у још већу пропаст. У прилог томе говоре бројке и чињенице шта су урадили за клуб. С обзиром на те чињенице, сматрам да одлуке тог типа неће бити у опцији уопште. Зоран Аврамовић заједно са Александром Шоштаром ће представљати клуб до нове изборне Скупштине коју очекујемо у најкраћем могућем року. Добили смо чврста уверења од Шоштара да ће ванредна скупштина бити заказана по хитном поступку, а све у жељи да се што пре започне спасавање најтрофејнијег спортског клуба у Србији.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)