Важно је да се такмичи, па и у Србији: Горан Обрадовић, за Новости, о опоравку Шпановићеве и неизвесној атлетској сезони

J. J.

петак, 03. 07. 2020. у 20:54

Важно је да се такмичи, па и у Србији: Горан Обрадовић, за Новости, о опоравку Шпановићеве и неизвесној атлетској сезони

Горан Обрадовић и Ивана Шпановић фото: З. Јовановић

Неизвестан је улазак у неке земље. Ивана и даље спремна да лети преко 7 метара - истиче тренер најбоље српске атлетичарке
НЕКОМЕ је овог лета пропао аранжман за Халкидики, један испитни рок или свадба, а неко је заустављен на пута ка остварењу животног циља. Ивана Шпановић је у овим тренуцима могла да буде на завршним припремама за скок ка олимпијском злату, а сада седи у свом дворишту крај Дунава, где је неугодно стала на степеник и сломила метатарзалну кост десног стопала пре две недеље.

Због корона-кризе, још не може да прави план за Токио 2021, чак ни за Дијамантску лигу у септембру. Цела сезона, па и наредна година, под знаком су питања. Одговоре нема ни тренер Горан Обрадовић, осим оног да су сви у истом проблему.

- За почетак, да ставимо ову Иванину повреду у страну и тако сагледамо ситуацију. Она би се свакако опоравила и скакала на Дијамантској лиги, али ето, отказани су Јуџин и Париз. Ако се неки митинг и одржи, питање је да ли би пустили нас Србе. Да ли има поенте да Скандинавци одрже такмичења само за себе? Да не пусте нас, Русе, нити атлетичаре из било које земље у којој је тешка ситуација. Онда би сви требало да се окренемо домаћим такмичењима - каже Обрадовић за "Новости".

Српска рекордерка у скоку удаљ повредила се пре две недеље и увелико је почела рехабилитацију. Могла би да буде спремна до краја лета, али се намеће и питање да ли има смисла да диже форму на максимум за нешто што је потпуно неизвесно, у сезони коју би многи одавно послали у заборав. Горану је барем тај одговор јасан као дан.

- Ивана се у јуну, после десетомесечне паузе, вратила на митингу у Новом Саду са 6,80. Схватате ли колико је значајно да задржи такмичарски ритам? Нису Олимпијске игре, питање је шта ће бити са Дијамантском лигом, али је много важно да се такмичи, макар и у Србији. Појављивање на једном догађају је дигло морал целом тиму, знамо да је и даље више него спремна за скокове од преко седам метара. То нам је основа за све.

Повреда је можда и најмањи проблем у тешком процесу повратка на стазу. Већи изазов за тренере је да подигну мотивацију у тренуцима када је свако такмичење неизвесно. Од локалних у Војводини, која су управо отказана, преко Дијамантске лиге, до оног највећег.

- Прича се о томе да се Олимпијске игре неће одржати ни 2021, ако се не пронађе вакцина. Уз све могуће мере вероватно није могуће имати толику контролу у "Олимпијском селу". Једина добра ствар је то што се сви суочавамо са тим. Зато је Ивани лакше. Да је само њена нека повреда спречила наступ на ОИ, то би био велики проблем. Пошто су сви у истом сосу, онда нема друге него да закључимо да не можемо много тога да урадимо у овом тренутку. А, да оно што можемо урадимо што боље - закључује Обрадовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације