Мерцедесова иновација прави проблеме Формули 1

Бета

петак, 03. 07. 2020. у 19:48

Мерцедесова иновација прави проблеме Формули 1

Болид Мерцедеса фото: АП

Луис Хамилтон и Валтери Ботас користили су на тренинзима ДАС систем, који омогућава возачима да повлачењем волана напред или назад мењају угао и нагиб предњих точкова у односу на стазу, на шта се жалио Ред Бул
Екипа Ред Бул уложила је протест на Мерцедесов ДАС систем, уочи почетка шампионата Формуле 1 у Аустрији.

Возачи Мерцедеса актуелни шампион Луис Хамилтон и Валтери Ботас користили су на тренинзима ДАС систем, који омогућава возачима да повлачењем волана напред или назад мењају угао и нагиб предњих точкова у односу на стазу.

Мерцедес је ДАС систем имао и на предсезонским тестирањима у фебруару, када је технички директор Џејмс Алисон рекао да је та иновација у складу са прописима и да је за њу знала Међународна аутомобилска федерација (ФИА). ФИА је дозволила ДАС за ову годину, али не и за 2021.

Ред Бул је навео да су прекршена одређена техничка правила Формуле 1.

Иако је нејасно да ли ДАС даје велику предност Мерцедесовим возачима, законитост тог система је доведена у питање и изазвала је велико интересовање на предсезонским тестирањима, пренео је Скај.

Хамилтон и Ботас су данас били најбржи на прва два тренинга у Аустрији.

Ред Бул је планирао да се жали и пре трке у Аустралији, којом је требало да почне првенство 15. марта, али је због пандемије померено на 5. јул.

Kако се наводи на сајту Формуле 1, ако редари процене да није дозвољен систем, Мерцедес мора да га уклони, али ако одлуче супротно, шестоструки узастопни шампион ће наставити да га користи.

Остале екипа после тога могу да одлуче да ли ће додати своје верзију у своје болиде, а Хорнер је наговестио да би Ред Бул то могао да учини. Одлука ће бити донета у суботу пре подне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације