Европска одбојкашка конфедерација променила систем квалификација за ЕП 2021.

В. Н.

уторак, 30. 06. 2020. у 20:52

Европска одбојкашка конфедерација променила систем квалификација за ЕП 2021.

ШАМПИОНКЕ Српкиње су и европске и светске првакиње Фото: М. Вукадиновић

Одлучено је да се одиграју два турнира, уместо система домаћин/гости, у јануару идуће године
ЗБОГ пандемије Европска одбојкашка федерација променила је термине и систем квалификација за ЕП 2021. за даме и мушкарце. Одлучено је да се одиграју два турнира, уместо система домаћин/гости, у јануару идуће године.

Једино ће се у групи Д код одбојкаша одиграти два турнира, од 30. августа до 6. септембра, а код дама у истој групи, први турнир одржаће се од 26. до 28. августа у Летонији, а други од 4. до 6. септембра у БиХ. У тој групи фавориткиње су Чешка и Словачка. Прве две селекције иду на ЕП.

ОС Црне Горе је добио два турнира. Мушкарци ће у групи Б после Грузије (од 7. до 10. јануар) угостити Грчку, Азербејџан и Грузију од 14. до 17. јануара. Даме су домаћини првог турнира од 7. до 10. јануара, а ривали су Словачка, Финска и тзв. Косово.

Одбојкаши Хрватске домаћини су првог турнира од 7. до 10. јануара, где су им ривали Холандија и Шведска. Северна Македонија у групи Ц организоваће други турнир од 14. до 17. јануара, а противници су БиХ, Данска и Турска.
Иначе, ЦЕВ је саопштио да прати ситуацију са пандемијом ковида 19 и у случају потребе донеће нове одлуке.

Шампионат одбојкаша одржаће се у Пољској, Чешкој, Естонији и Финској, а осим домаћина пласман су осигурали Србија и Словенија. Из квалификација ће проћи седам победника група и пет најбољих другопласираних селекција.

Код дама, ЕП се игра у Србији, Хрватској, Румунији и Бугарској.

Одбојкашице и одбојкаши Србије бране титуле првака Европе.