“Очекујем све најбоље”: Тони Ђерона, за Новости, амбициозно најављује квалификације за ЕП

Ђ. САМОИЛОВИЋ

петак, 19. 06. 2020. у 08:11

“Очекујем све најбоље”: Тони Ђерона, за Новости, амбициозно најављује квалификације за ЕП

Тони Ђерона фото: ЕПА

Надам се да ће сви играчи са поносом и задовољством носити дрес репрезентације – рекао је селектор српских рукометаша
ПРВИ испит на селекторској столици рукометног састава Србије, за Шпанца Тонија Ђерону биће квалификације за Европско првенство 2022. у Мађарској и Словачкој. За ту акцију, искусни стручњак ће, највероватније, имати најбољи могући састав који наша земља може да понуди, осим ако судбина и повреде не умешају прсте. Петар Ненадић, један од најбољих бекова Европе, најавио је повратак у репрезентацију, Дејан Милосављев је здрав, и сви их жељно очекују у дресу са државним грбом.

- Очекујем да имам најјачи састав на располагању - истиче у телефонском разговору за "Новости" Ђерона. - Имамо много играча који играју у врхунским клубовима широм Европе, и са њима можемо да остваримо наше циљеве. Причао сам и са играчима који су били ту на прошлом ЕП, као и са некима који нису. Успоставио сам контакт, и одговори су позитивни. Надам се да ће сви српски играчи са задовољством играти за репрезентацију и са поносом представљати заставу под којом играју.

Ривали Србије за одлазак на ЕП ће бити: Француска, Белгија и Грчка, на први поглед група кроз коју би требало да прођемо.

- Морамо да будемо међу прве две екипе у овој групи и пласирамо се на Европско првенство. Људи можда не гледају озбиљно на Белгију и Грчку, али ми хоћемо. Што се тиче Француске, познато је да су сјајан тим, освојили су све, и мечеви са њима ће бити одличне провере да видимо где се налазимо, али, понављам, нама је обавеза да се пласирамо на ЕП - самоуверено каже Шпанац.

Притисак постоји, али као неко ко је у рукомету дуго, зна како да се носи са њим.
НАДА ТИЊА И ЗА СПЗБОГ пандемија вируса корона, српска репрезентација је остала без шансе да игра бараж за Светско првенство са Словенијом, али још није готово, пошто смо кандидат за специјалну позивницу ИХФ. - Одлазак на СП би било велико искуство за нас. Знамо да имамо озбиљне конкуренте (Пољска, Русија, Северна Македонија), али надамо се да ће ИХФ уважити нашу апликацију - говори Ђерона.

- Када се бавите професионалним спортом, притисак је увек присутан. Не само када имате улогу фаворита против слабијих тимова. Ми имамо притисак да људе у Србији учинимо поносним на њихов рукометни тим. Сваког пута када се носи опрема са државним грбом, терет је присутан, није као у клубовима, али то је позиција у којој се налазите увек у спорту - објашњава селектор Србије.

Свестан је Ђерона да се у нашој земљи већ дуго чека добар резултат са неког великог такмичења.

- Србија има велику рукометну традицију, још из 80-их, све до 2012. и сребра на Европском првенству. Међутим, било је и неких неочекиваних резултата које морамо да анализирамо и схватимо шта се тада дешавало. У Србији постоји много талентованих, и потребно је да сви радимо заједно како бисмо успели. У клубовима је другачије, али у репрезентацији је потребно да сви укључени у рад националног састава корачају у истом правцу. Ако то није случај, имате проблем - поручује шпански тренер.

КРАЈЕМ ЈУНА У СРБИЈИ
ЂЕРОНА је и открио како ће изгледати наредни селекторски месеци.

- У Србију долазим крајем овог месеца, када ћу се састати са људима из Савеза. У јулу ћу правити и неке планове, али окупљање ће бити тешко, јер су многе екипе распустиле играче, док неке и даље имају тренинге, као ми у Шартру. Тешко ће бити пронаћи време пре ЕХФ недеље у октобру, када играмо против Грчке и Белгије - каже селектор Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације