Преминуо легендарни амерички атлетичар: Отишао је метак из Сан Бенита

Ђ. С.

07. 06. 2020. у 19:07

Преминуо легендарни амерички атлетичар: Отишао је метак из Сан Бенита

Боби Мороу

Мороуа љубитељи "краљице спортова" ће заувек памтити по поддвигу са Олимпијских игара у Мелбурну 1956. године када се окитио са три златне медаље

БОБИ Мороу, чувени бели амерички атлетичар, преминуо је недавно у 84. години у свом родном граду Сан Бениту. Мороу, који је због изузетне брзине стекао и надимак "метак из Сан Бенита", оставио је великог трага у атлетици, а љубитељи "краљице спортова" ће заувек памтити његов подвиг са Олимпијских игара у Мелбурну 1956, када се окитио с три златне медаље.


На тим Играма, Мороу је поновио подвиг чувеног Џесија Овенса из Берлина 1936, када је био најбољи на 100 и 200 метара, уз злато у штафети 4х100 метара. Иначе, Боби је то успео са само 20 година. У том тренутку је био студент Универзитета у Абилену, а до таквог достигнућа су после њега успели да дођу само Карл Луис (1984. у Лос Анђелесу) и Јусеин Болт (2012. у Лондону). Ова "трипла круна" из Мелбурна, али и 11 светских рекорда, донели су му место у Кући славних америчке атлетике, а стадион у Сан Бениту је назван по њему.


После тог успеха, Мороу је са успехом трчао и наредне две године, међутим, повреда га је омела и прекинула му каријеру. Покушао је да се врати и за Олимпијске игре у Риму 1960, али није успео да прође тестове који су били неопходни да се прикључи тркачком тиму САД. Када је схватио да му је каријера окончана, Мороу се вратио у Сан Бенито и остатак живота провео као фармер на сопственом имању.


БИО ЈЕ ЈАЧИ И ОД ВИРУСА

НЕКОЛИКО дана пре почетка Олимпијских игара у Мелбурну, Мороу је оболео од непознатог вируса и изгубио пет килограма пре почетка такмичења. Међутим, ни то није могло да га спречи у намери да тријумфује, будући да је на 100 метара рутински славио, на 200 је поставио светски рекорд (20, 6 секунди), а исто је учинио у штафети 4х100 м са временом 39,5.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације