Министарство одбране и Олимпијски комитет Србије (ОКС) потписали су данас Споразум о сарадњи у области спорта.

Споразум су потписали шеф делегације Србије при Међународом савету за војне спортове (ЦИСМ), бригадни генерал у пензији Синиша Радовић и председник ОКС Божидар Маљковић.

Како се наводи у саопштењу, споразумом је регулисан правни оквир будуће сарадње, обавезе и одговорности потписника у активностима које се односе на развој и афирмацију спорта у Србији.

Радовић истакао је да је потписани споразум резултат дугогодишње сарадње и да се очекује да додатно допринесе заједничким наступима војних спортиста и репрезентативаца Србије на домаћем и међународном плану, као и сарадњи на плану едукације, опремања, заједничких тренинга и припрема.

- Војска Србије је институција у којој су психофизички најприпремљенији људи, оспособљени за свој посао, за извршавање задатака до крајњих физичких граница, што је и карактеристика за врхунски спорт. Ми смо то показали и прошле године, када су репрезентативци Србије из олимпијских и неолимпијских спортова учествовали на Светским војним играма и освојили три медаље - рекао је Радовић, а преноси Министарство одбране.

Председник ОКС је навео да сарадња две институције носи бројне могућности за развој спорта и спортиста. ;

- Ко ће боље да учи војску борилачким вештинама од наших шампиона Мајдова, Кукоља, Милице Мандић, од наших рвача Штефанека, Немеша? Ко ће боље да их учи пливању него наши пливачи? Биологија чини своје и врхунски спортиста не може целога живота да се бави врхунским спортом - рекао је Маљковић.

Потписивању споразума у Министарству одбране присуствовали су и потпредседници Олимпијског комитета Жарко Зечевић и Милица Мандић.