БОГДАНА Богдановића је узнемирила страшна смрт Афроамериканца Џорџа Флојда у Минесоти. Наш најбољи кошаркаш, звезда Сакрамента Кинга, придружио се бројним спортистима у осуди злочина, тако што је на свом инстаграм-налогу написао шта мисли о трагедији, која је изазвала нереде у САД.

- Верујем у једнакост и промене. Тако сам васпитан. Знам да сам прилично нов у овој земљи, али сам видео и научио много да разумем разлику између добра и зла. Увек ћу се залагати за добро - написао је Богдановић, што је изазвало велико интересовања његових пратилаца.

Потом је поставио црну фотографију на којој је писало:

- Уторак помрачења. Црни животи су важни.

Антирасистичке поруке се шаљу са свих страна, а одјекнуо је и интервју чувеног тренера Сан Антонија и селектора кошаркашке репрезентације САД Грега Поповића листу "Национал".

- Погађа ме што сви видимо или смо раније виђали полицијско насиље и расизам, а ништа се мења. Због тога су протести тако експлозивни. Али без вођства и разумевања шта је проблем, промене неће бити. Бели Американци су избегавали суочавање са овим проблемом, јер то је била наша највећа привилегија. То се мора променити - изричит је Поповић.

Славни тренер критиковао је и председника Доналда Трампа:

- Да је Трамп имао имало мозга, чак иако је то 99 одсто цинично, изашао би и рекао нешто што ће ујединити људе. Али њега није брига за зближавање, чак ни сада... Јасно је шта треба да се уради. Треба нам председник који ће да изађе и каже: "Животи црнаца су важни". Само да изговори те речи. Али он неће и не може. Не може, јер му је важније да мобилизује малу групу следбеника који потрђују његово лудило. Али то је веће од Трампа. Систем мора да се мења - изричит је Поповић.

Огласила се и најплаћенија тенисерка света, Јапанка Наоми Осака, која је рођена на Флориди. Најплаћенија спортисткиња не крије да су је разочарали и поједини Афроамериканци, па је на свом твитер-налогу написала:

- Смешно ми је да људи који носе кајле, хип-хопери из теретана, који говоре у сленгу, одједном су заћутали. Само зато што сене догађа нама, не значи да се не тиче свих нас.

Контровезини италијански фудбалер Марио Балотели је на "Инстаграму" поделио слику на којој клечи са стиснутом песницом како би исказао солидарност на улицама широм САД, а потом је и написао:

- Немам ништа против мајмуна. Сигуран сам да је мајмун паметнији од расисте.