Ратко Николић за Новости: Мало смо размажени, не видимо реалну слику нашег рукомета

С.КРСТОВИЋ

четвртак, 28. 05. 2020. у 20:52

Ратко Николић за Новости:  Мало смо размажени, не видимо реалну слику нашег рукомета

Ратко Николић, технички директор РСС Фото Н. Скендерија

Код нас је промена била неопходна, досадашњи начин рада није давао резултате, каже Ратко Николић, нови технички директор РСС

РАТКО Николић, први капитен "орлова", поново је у Рукометном савезу Србије. Легендарни пивотмен не крије да је са одушвљењем прихватио понуду да постане технички директор и нада се да ће нови селектор Тони Ђерона успети да поново успостави систем и "орлове" врати међу најбоље репрезентације света.

- Рукомет је мој живот, све ми је дао и то је био највећи мотив да се обрадујем позиву и понуду прихватим оберучке. Председник Ђурковић ме је звао пре две-три године, али се нисмо договорили. У овом тренутку знам да смо у тешкој ситуацији, али не плашим се изазова, спреман сам на мукотрпан рад - истиче, за "Новости", Николић.

Прекаљени рукометаш сматра да је после низа неуспеха било неопходно да се нешто промени у раду са репрезентацијом и да су зато челници Савеза преломили да кормило дају странцу.

- Шпански тренери су тренутно најутицајнији у светском рукомету. Некад су то били Скандиванци, а сада они. Воде врхунске клубове, репрезентације. Код нас је промена била неопходна, јер досадашњи начин рада није давао резултате. Надам се да ће са Ђероном доћи бољи дани за српски рукомет. Јер, Шпанци су сличног темперамента као ми и мислим да може њихов систем игре да се преточи и у нашу селекцију.

"Орлови" су од 2006, успели само једном да освоје медаљу, сребро на ЕП 2012. у Београду...

- Мало смо размажена репрезентација, навикли смо на врхунске резултате, поготова од генерације Вујовића, Вуковића, преко Перуничића, Шкрбића... После 2012. у наглом смо паду што се тиче резултата. Мислим и да не видимо реалну слику нашег рукомета. Мислим да немамо квалитет нао некада, а да би се створила добра селекција потребан је процес и да се много тога поклопи. Сада не смемо да се одрекнемо ниједног играча, да не гледамо да ли је млад или стар. И не можемо ништа да направимо преко ноћи. Јасно је да мора да се постави систем, који ће дати резултат - каже Николић.

Сви наши успешни спортови имају систем рада, у рукомети као да се изгубио.

- Код нас је свака репрезентација имала свој систем игре. Сада Ђерона планира да све селекција играју по принципу сениорске. Ђерона ми је послао свој план рада, видим да има доста новина које су ме одушевиле од сарадње са клубовима и тренерима до праћења младих играча. Има пуно позитивних ствари, које смо некад имали и када смо правили добре резултате.

Један од горућих проблема је и што организација годинама није јединствена.

- Не бих да улазим у те односе, али видљиво је да свако вуче на своју страну, да се не гледа интерес рукомета. Искрено, не знам шта се дешава у Савезу, какве су релације. Али, стално је неки хаос, препирке... Знам само када би се ујединили, када би сви имали јединствени став, када би рукомет био на првом месту, онда се може очекивати бољитак.

СПАС У КОМПРОМИСУ

У КЛУБОВИМА је веома тешка ситуација, а чини се да је лига прегломазна.

- Тешко питање. Квалитет наше лиге је лош, имамо два, три добра клуба. Издвајају се Војводина, Металопластика, Динамо Панчево. Имамо и младих играча, али не превише. Не бих улазио у стручну анализу, али доста ствари морамо да поправимо. Приступ и рад на тренинзима, праћење играча, скаутинг. Реално, лига од шест екипа би донела неки квалитет. Само, не бих да улазим у причу Аркус лиге и Савеза. Требало би да се договоре, да пронађу најбоље решење, компромис.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације